22. května 2010 • 22:49

Polák Gollob vyhrál na Markétě po 11 letech

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
Jarolím: Překlenovací kouč, to lišák Koubek nemyslel vážně. Šádek je pojistka
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Plochodrážní Grand Prix České republiky vyhrál podruhé v kariéře Tomasz Gollob z Polska, který na pražské Markétě triumfoval už v roce 1999.



Ve finálové jízdě třetího závodu mistrovství světa za ním následovali Dán Nicki Pedersen, další Polák Jaroslaw Hampel a švédské překvapení závodu Magnus Zetterström. Český jezdec Matěj Kůs dnes získal v pěti kvalifikačních jízdách pouze tři body za třetí místa a skončil mezi šestnáctkou účastníků poslední.

Gollob potěšil množství fanoušků ze své země, kteří tradičně byli na Markétě v přesile. I když v základní části příliš přesvědčivě nepůsobil a vedle dvou výher byla jeho maximem dvě třetí místa, byl to on, kdo předváděl na pražském oválu úspěšné předjížděcí manévry. Blýskl se především ve 14. jízdě, kterou vyhrál ze třetího místa.

V samotném finále, které v Praze jel Gollob poprvé od roku 2001 (skončil 4.), už žádné stíhací manévry nepotřeboval. Odpíchl se do čela a první místo nepustil. "Nakonec to byl dobrý večer. Nezačal přitom moc dobře, měl jsem problémy s motorkou, ale ve spolupráci s týmem se nám podařilo stroj perfektně vyladit," řekl Gollob po svém 17. triumfu v prestižním seriálu.

Zcela odlišné vzpomínky než vloni bude mít na pražský závod obhájce vítězství Emil Sajfutdinov. Ruský objev uplynulé sezony měl v 15. jízdě hrůzostrašný pád a skončil v nemocnici, podle prvních informací se zlomenou levou pažní kostí. Sajfutdinov v plné rychlosti ztratil vládu nad motocyklem a nekontrolovaně narazil do nafukovací bariéry, respektive se zabořil pod ni. Očividně otřeseného jezdce, ale při vědomí, odvezla z trati sanitka.

Kůs nenaplnil svůj cíl probojovat se alespoň do semifinále, přitom hned v první jízdě získal skalp úřadujícího mistra světa Jasona Crumpa, který nakonec šťastně prošel alespoň do semifinále. Třetím místem na úvod Kůs vyrovnal svůj zisk z loňské pražské GP, kdy startoval také na divokou kartu. V dalším průběhu už ale porazil jen Brita Chrise Harrise, zbývající bod vybojoval v jízdě, která se po pádu Sajfutdinova náhradníka Luboše Tomíčka jela jen ve třech.

Tomíček také skončil v sanitce, ale jeho karambol nebyl tak dramatický, byť měl český jezdec bolestivou grimasu a držel se za levý bok. Lehký pád měl na Markétě i Crump a sanitka byla na trati preventivně i při prvním semifinále, při kterém havaroval nejúspěšnější jezdec základní části Andreas Jonsson ze Švédska.

Do závodu zasáhl i druhý domácí rezervní jezdec Zdeněk Simota, kterého pustil do hry ulitý start Švéda Fredrika Lindgrena, ale do cíle přijel poslední. Stejně už předtím dopadl Tomíček, poté co startovní pásku přetrhl Pedersen.
Příští závod se pojede jako dánská Grand Prix 5. června v Kodani.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud