23. března 2020 • 19:16

Olympiáda v Tokiu má být odložena! Verdikt propálil člen výboru

Autor: iSport.cz, jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední velké sportovní akci roku 2020 zřejmě odzvonilo. Letní olympijské hry, které mělo hostit v létě japonské Tokio, budou kvůli pandemii koronaviru odloženy, pravděpodobně do roku 2021. Serveru USA TODAY to prozradil Dick Pound, dlouholetý člen Mezinárodního olympijského výboru.



„Na základě informací, které máme jako Mezinárodní olympijský výbor k dispozici, bylo rozhodnuto o odložení letních olympijských her v Tokiu 2020,“ řekl Pound v telefonickém rozhovoru pro americký server.

Olympiáda by měla být přeložena pravděpodobně na rok 2021, detaily výbor upřesní v následujících čtyřech týdnech. „Konkrétní parametry pro další termín ještě nebyly určené, ale Hry nezačnou 24. července. To je všechno, co momentálně vím,“ dodal Pound.

Jde o jednoho z nejvlivnějších členů Mezinárodního olympijského výboru, působil i jako jeho místopředseda. „Všechno budeme řešit postupně. Odložíme současný termín a pak se vypořádáme s dalšími následky. Ty samozřejmě budou obrovské,“ pravil 78letý kanadský funkcionář.

Česko a Tokio? Teď bychom tam nikoho neposlali, říkají bossové ČOV. Jasno bude do čtyř týdnů
Video se připravuje ...

Z oficiálních míst konečný verdikt o odložení olympiády ještě nezazněl. „Je právo každého člena, aby komentoval rozhodnutí výkonného výboru, které bylo oznámeno v neděli,“ vyjádřil se mluvčí MOV Mark Adams.

Prezident výboru Thomas Bach v neděli uvedl, že o osudu olympiády bude jasno v následujících čtyřech týdnech. V minulosti ale nejvlivnější boss jakékoliv odsouvání největší sportovní akce planety důrazně vyloučil.

Nicméně situace kolem šíření koronaviru se v posledních týdnech dramaticky zhoršila, pandemie zasáhla takřka celý svět a momentálně drtí Evropu. Zde už došlo k odložení fotbalového mistrovství Evropy a dalších velkých akcí, které byly naplánované na první polovinu aktuálního roku.

Pokud k odložení olympiády skutečně dojde, stane se tak vůbec poprvé v historii. Největší sportovní akce byla zrušená pouze třikrát během dvou světových válek (1916, 1940 a 1944).

iSport podcast: Dohraje se česká liga? Kdy můžeme čekat další zápasy?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud