5. srpna 2021 • 14:08

Lékař Voráček zpátky v Česku: Při letu se nikdo nenakazil. Byl to očistec

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stal se prvním pozitivně testovaným členem české výpravy na olympiádě v Tokiu. Lékař Vlastimil Voráček se nyní vrátil domů a pro Reflex.cz poskytl vyjádření, jak vnímá tzv. covidový let, po kterém přišlo o olympijskou účast několik českých sportovců. „Myslím, že na tom letu se tam nenakazil nikdo. Nedovedu si to představit,“ uvedl Voráček.



Voráček je přesvědčený, že k nákaze v letadle dojít nemohlo, ale už předtím. „Nedovedu si to vysvětlit, protože inkubační doba je tři, čtyři, možná i pět dní. My jsme byli vytestování s negativním výsledkem. A ti ostatní byli hned den potom, nejpozději dva dny potom, co jsme letěli, pozitivně testovaní. To vůbec neodpovídá inkubační době.“ Také Voráčkova manželka byla testovaná pozitivně, avšak až tři dny po Voráčkově odletu, přitom den před Voráčkovým odletem vyšli z testů oba negativně.

Kvůli covidu-19 přišli o start na hrách plážové volejbalistky Markéta Nausch Sluková s Barborou Hermannovou, cyklista Michal Schlegel a stolní tenista Pavel Širuček. Beachvolejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner mohli hrát až od druhého utkání a vinou úvodní kontumace vypadli ve skupině. Dalším sportovcům se coby blízkým kontaktům účast na hrách zkomplikovala.

Seděl jsem celou dobu na svém místě

Podle Voráčka si museli nákazu všichni dotčení přinést ještě před nástupem do letadla směr Tokio. Zasedací pořádek v letadle a sociální kontakty před odletem tomu podle něj nasvědčují. Lidé, kteří se pohybovali ve Voráčkově bezprostřední blízkosti, vyšly z testů negativně.  Nebo by se inkubační doba musela oproti názorům odborníků oslovených Reflexem výrazně zkrátit.

„V (letištní) hale jsem seděl s lidmi, kteří byli všichni následně negativně testovaní. Skupina lidí, co pak byla po mně pozitivně testovaná, seděla vzadu za mnou. O několik řad. Ale ti všichni v řadě, tedy ti, co seděli blízko mě, ti všichni jsou celou dobu až do dneška negativní,“ podotýká.

Vyvrací i verzi, že na palubě docházelo k porušování opatření proti nákaze. „Dělaly se tam, pokud vím, nějaké fotky, ale to se mne netýkalo. Já jsem doposud nebyl zajímavá osoba. Já jsem seděl celou dobu na svém místě, vedle jednoho trenéra, který byl pak taky v karanténě.“

Pobyt v olympijském Japonsku hodnotí Voráček jako obrovskou zkušenost. „Tohle zažít přímo a vidět ten cirkus a všechny ty následky a odkrývání těch lidských charakterů… Ponaučil jsem se zase něco o společnosti a o lidech, byl to takový očistec.“

Jak vypadala karanténa přímo v Tokiu? Jak se zrodila fáma o hospitalizaci beachvolejbalistky Nausch Slukové? Jaký „cirkus“ provázel Voráčkův návrat do Česka? Jak ho vnímali ostatní pozitivně testovaní sportovci? Více na Reflex.cz ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
8
Články odjinud


Články odjinud