1. srpna 2021 • 11:36

Neusser kritizuje ČOV: Skandál olympiády, ale za nic nemůžeme. Ach jo...

Autor: jon, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Závěry z vyšetřování „covidového“ letu, kvůli němuž přišli o start na olympiádě v Tokiu čtyři čeští sportovci, neprokázaly dle Českého olympijského výboru, který vlastní kauzu vyšetřoval, žádné systémové pochybení. S tím ale nesouhlasí šéf Národní sportovní agentury Filip Neusser, který už v předchozích dnech volal po tom, aby celou záležitost prošetřil orgán mimo olympijský výbor.



„Největší skandál olympiády, zmařené několikaleté úsilí medailových nadějí. ČOV sám přiznal, že nezajistil dodržení hygienických opatření. Po týdnu „vyšetřování“ ČOV: za nic nemůžeme, nikdo od nás nechyboval, nic se nestalo, vše v pořádku. Ach jo...,“ napsal v sobotu na Twitter Filip Neusser, nový šéf Národní sportovní agentury.

Reagoval na závěry vyšetřování, které tentýž den zveřejnil Český olympijský výbor. „Prostudovali jsme všechny dostupné dokumenty a mluvili jsme s velkou částí pasažérů, abychom si udělali komplexní obrázek o situaci. Nedošlo sice k žádnému systémovému pochybení ani zásadnímu personálnímu selhání, ale porušení některých pravidel mohlo přispět ke sportovním tragédiím, takže z toho musíme vyvodit důsledky. Posoudí je výkonný výbor ČOV při zářijovém zasedání,“ uvedl v tiskové zprávě předseda ČOV Jiří Kejval, který vyšetřoval okolnosti letu společně s místopředsedou Filipem Šumanem.

Neusser už dříve kritizoval rozhodnutí, že možné nedostatky u zajištění bezpečnosti letu olympijského speciálu se sportovci vyšetřovali přímo členové ČOV, který let pořádal. Společně s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem projednal sestavení komise pod vedením odborníků. „Pochybení ČOV nemůže v žádném případě vyšetřovat jeho vlastní vedení. Výprava olympioniků do Tokia je hrazena z veřejných prostředků a musí se vyřešit celé toto pochybení. Na to jsem již domluven s ministrem zdravotnictví. Komisi by měli vést odborníci z hygienické stanice,“ uvedl.

Během letu nebyla zcela dodržována protiepidemická opatření, jako například důsledné zakrytí dýchacích cest. „Přestože jde hlavně o osobní zodpovědnost každého jednotlivce, klíčové pro nás je připravit pravidla a opatření směrem k zimním olympijským hrám v Pekingu, které s velkou pravděpodobností budou probíhat v podobném režimu jako nyní hry v Tokiu, aby se situace nemohla opakovat,“ dodal Šuman.

Speciálem cestovalo 42 lidí včetně 14 sportovců. Kvůli covidu-19 přišli o start na hrách plážové volejbalistky Markéta Nausch Sluková s Barborou Hermannovou, cyklista Michal Schlegel a stolní tenista Pavel Širuček. Beachvolejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner mohli hrát až od druhého utkání a vinou úvodní kontumace vypadli ve skupině. Dalším sportovcům se coby blízkým kontaktům účast na hrách zkomplikovala.

Zlato pro Krejčíkovou se Siniakovou! Švýcarky zdolaly ve dvou setech
Video se připravuje ...

Satoranský? Rekordní jedlík horké polévky i vztekloun, co mlátil do zdi
Video se připravuje ...

Český basketbalový tým neustále roste, vrchol může přijít za rok na ME
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud