5. února 2022 • 11:14

Smíšená štafeta biatlonistů v poli poražených, Karlík musel kroužit

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Českým biatlonistům úvodní závod na olympiádě v Pekingu nevyšel, smíšená štafeta dojela dvanáctá se ztrátou přes tři a půl minuty na vítězné Norsko. Tým ve složení Jessica Jislová, Markéta Davidová, Mikuláš Karlík a Michal Krčmář doplatil v závodě na 4x6 kilometrů na tři trestná kola debutanta Karlíka na třetím úseku.



Norskou čtveřici dotáhl k druhému olympijskému triumfu v této disciplíně Johannes Thingnes Bö. Dvojnásobný vítěz Světového poháru porazil v cílové rovince úřadující šampiony z Francie, za něž finišoval Quentin Fillon Mailet. Třetí skončili Rusové.

Češi zaznamenali při třetí olympijské účasti ve smíšené štafetě nejhorší umístění v historii. Před osmi lety v Soči skončili na druhém místě, v roce 2018 v Pchjončchangu byli osmí.

Pro Jislovou šlo na úvodním úseku v této disciplíně o olympijskou premiéru. Rodačka z Jablonce nad Nisou trefila při úvodní položce jen dva terče z pěti střel, hrozbu trestného kola ve větrných podmínkách ale odvrátila díky třem náhradním nábojům. Naděje v úvodu naopak ztratilo Slovensko, za nějž musela Ivona Fialková na tři trestná kola.

Jislová zvládla s dvěma dobíjeními i stojku a předávala Davidové na sedmém místě se ztrátou minuty a 21 vteřin. Při dojezdu nechtěně zlomila švýcarské soupeřce Leně Häckiové hůl, ta však brzy získala novou a pokračovala.

„Vítr na střelnici se těžko četl, chtělo to dříve zareagovat. Jsem ráda, že jsem to ale zvládla a vyhnula se trestnému kolu. První kolo jsem jela špatně, později jsem se ale cítila až lehce a překvapilo mě, že jsem se dokázala držet. Až na tu ležku spokojenost,“ řekla před kamerou České televize Jislová.

Hlavní česká naděje Davidová si před střelbou vleže upravila mířidla, nepotřebovala ani jeden náhradní náboj a posunula se na šesté místo. Jedenáctá žena Světového poháru však překvapivě ztrácela v běhu. U stojky zvládla dostřelit tři terče na poslední tři náboje, ale na trati ztratila dalších 32 sekund na nejrychlejší a předávala devátá.

Na třetím úseku prožil olympijský debut Karlík, který dostal přednost před Jakubem Štvrteckým. Dvaadvacetiletý biatlonista sice trefil první tři terče, následně však pětkrát minul a musel na dvě trestná kola. Češi rázem vypadli z první desítky a nepolepšili si ani po střelbě vestoje, po níž musel Karlík na další trestné kolo.

Před závěrečným úsekem tak předával Krčmářovi jako čtrnáctý s takřka tříminutovou ztrátou. Ten sice štafetě o dvě příčky polepšil a v závěru přespurtoval Ukrajince Dmytra Pidručného, i tak ale reprezentace ztratila na čelo tři minuty a 34 vteřin.

V napínavém závěru vedl po poslední střelbě Latypov a těsný náskok hájil před Böem a Fillonem Mailletem až do cílové rovinky. Tam se však přes něj oba soupeři přehnali. Norové se tak vrátili na trůn po osmi letech, Rusové získali v této disciplíně první olympijskou medaili.

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud