Ivo Pospíšil
2. února 2018 • 15:45

Medailista ze Soči Soukup: Neúspěch na ZOH uspíší konec kariéry

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Toužil zastavit vlastní pád – ale stále to nebylo ono. A když už urval bodované příčky, onemocněl. „Už jsem olympiádu přestal i řešit,“ říká Jaroslav Soukup. Před čtyřmi lety se stal v Soči prvním českým biatlonovým medailistou z Her v historii, teď však urval nominaci a letenku na přípravu do Almaty až jako poslední. A ví, že pokud v Pchjongčchangu neuspěje, ukončí po sezoně i kariéru.



Čekal doma, až se pro něj autem staví kamarád a odveze ho na letiště, odkud pak měl letět na přípravu do Almaty. Když však známý dorazil, měl k Jaroslavu Soukupovi ještě skromnou prosbu. „Ukaž mi ještě medaile ze Soči,“ poprosil.

A ten jen odkráčel k vitrínce, vytáhl z ní bronzovou placku a pousmál se na něj. „Tak jsem se na ni vlastně podíval taky,“ zazubil se český biatlonista.

Dětem za ni před čtyřmi lety slíbil skluzavku a houpačku na zahradu. Letos před odjezdem na svou třetí olympiádu ubezpečil, že na jaře přichystá pro změnu bazén. Kdyby ho posvětil další medailový úspěch, nebránil by se. Zvláště, když už takhle byla jeho nominace na hraně.

Rok po Soči skončil v SP na 41. místě, další sezonu klesl na 53., vloni dokonce uzavřel rok coby 63. Jeho výkonnost klesá stále dolů, a když už se mu letos podařilo po tradiční trase Světový pohár – IBU Cup – Světový pohár skončit v lednu na 25. místě ve sprintu v Oberhofu, den na to hned onemocněl.

Na jeho místo se navíc tlačili mladší Tomáš Krupčík, Ondřej Hošek nebo Lukáš Kristejn. „Přestal jsem to už brát jakoby od srdce. Sám jsem si říkal, že jestli pojedu, tak jo, ale jestli ne, tak se nic nestane,“ krčil rameny. Nakonec se však stihl uzdravit a přesvědčit.

„Naštve to, když člověk zajede konečně pěkný výsledek a pak onemocní. Ne že by osud byl proti mně, ale je pravda, že výkonnostně jsem na to v minulosti neměl. Necítil jsem se optimálně jako v Soči, tak snad se teď probudím,“ přál si Soukup.

Další plány? Co trenéřina?

Je však úplně v jiné situaci než před čtyřmi lety. Šance nominace do smíšené štafety, kde získal stříbro, je minimální. A jestli byl jeho bronz v prvním závodě v Soči nečekaným překvapením, pak by podobný úspěch byl nyní ještě větším zázrakem.

„Ač to už tehdy byl splněný sen, sezonu před Soči se mi jezdilo o kus líp. Uvidíme, kam to tedy teď půjde. Už jsem ale zdravotně v pořádku, zamakáme a je čas se na to připravit,“ říkal. Má však jasno – toto bude v pětatřiceti letech poslední olympiáda. A asi i jedny z posledních závodů. Už proto, že po konci sezony zvažuje uzavřít kariéru.

„Jsem rád, že pojedu a bude to asi hezké zakončení. Stále nad tím přemýšlím a záleží na výsledcích. Když nezajedu nic pořádného, tak to už nemá cenu a budu se věnovat rodině,“ říká magistr tělesné výchovy a sportu a i z tohoto ohledu se dají předvídat jeho možné další kroky. Zůstat u týmu. Třeba jako trenér. „Ale uvidíme, až když to začnu zkoušet, jestli mi to půjde,“ dodal Soukup.

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud