15. února 2018 • 13:15

Šestnáct let, tři partneři, druhá země. Savchenková se dočkala zlata

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šestnáct let, tři partneři ze tří různých zemí, dvě národnosti. Krasobruslařka Aliona Savchenková (34 let) se na pátý pokus dočkala vysněného olympijského zlata. S Brunem Massotem vyhráli ve světovém rekordu soutěž sportovních dvojic. Původem Ukrajinka a Francouz triumfovali v německých barvách. U historického momentu byly i české naděje Anna Dušková s Martinem Bidařem, skončili čtrnáctí.



Do volných jízd šli Savchenková s Massotem až ze čtvrtého místa. Vypadalo to na další zhroucený sen o zlatu pro neúnavnou krasobruslařku. Savchenková, která poprvé na olympiádě startovala už v Salt Lake City 2002, má doma pět zlatých z mistrovství světa. Ale pod pěti kruhy byla nejlépe dvakrát třetí s Robinem Szolkowým. Ve Vancouveru a v Soči.

Dnes napíšeme historii!

„Řekla jsem Brunovi, že dneska napíšeme historii!“ líčila Savchenková bojové rozpoložení před volnou jízdou. „Byla jsem pozitivně naladěná. Pak se všechno stalo tak, jak jsem si představovala. A stalo se to skutečností.“

O pět let mladšího partnera dokázala Savchenková vyburcovat. Po krátkém programu, ve kterém chyboval u salchowa, byl Massot hodně dole. „Bylo to těžké, ale Aliona mi hned říkala, že tohle není konec!“ popisoval pro nbcolympic.com. „Říkala, že před sebou pořád máme velmi dobrý volný program. V něm všem ukážeme, že to je zlatý olympijský program. Byli jsme jako dva bojovníci, nevzdali jsme to.“

Savchenková byla o zlatém snu pevně přesvědčená. Když s německou reprezentací společně slavili v Oberstdorfu příchod Nového roku, dali si s Massotem jasné předsevzetí. „Řekli jsme si, že rok 2018 bude náš rok. A opravdu se náš rok stal.“

Ve sportovních dvojicích je Savchenková vůbec první krasobruslařkou historie, která startovala na pěti olympiádách. V Salt Lake City ještě společně se Stanislavem Morozovem reprezentovala rodnou Ukrajinu a skončili patnáctí. Mířila výš, nelíbily se jí podmínky na Ukrajině. Hledala lepší tréninkové možnosti, lepší zázemí, lepší trenéry. Našla jej v Německu, dala se dohromady s Robinem Szolkowým.

Pětkrát spolu vyhráli mistrovství světa, ale na olympijských hrách na zlato nedosáhli. V Turíně 2006 byli šestí, ve Vancouveru a v Soči brali bronz. O čtyři roky starší Szolkowy po Soči ukončil kariéru a Savchenková musela ve třiceti letech znovu hledat parťáka.

Massota museli Němci vykoupit

S francouzským krasobruslařem Massotem se dala dohromady v březnu 2014. Svou první společnou jízdu symbolicky absolvovali v květnu 2014 právě v Jižní Koreji na exhibici All That Skate. Začátky rozhodně nebyly idylické. A nejen kvůli velkému výškovému rozdílu, na který nebyla Savchenková zvyklá.

V prvé řadě jim chyběly peníze. Německý svaz totiž odmítal financovat trenéra Ingo Steuera, který byl v minulosti spolupracovníkem Stasi. A když se Massot rozhodl vyměnit francouzské občanství za německé, začaly problémy i s francouzským svazem. Zakázali mu start v závodech i exhibicích, problémy se rok vlekly. Francouzi nakonec navrhli neobvyklé řešení. Za Massotův „přestup“ do Německa zaplatí německá unie 30 tisíc eur.

Do cesty za olympijským snem se jim pak postavila ještě jedna překážka. Aby mohl Massot v Jižní Koreji reprezentovat Německo, musel projít testem při žádosti o německé občanství. První dvě zkoušky - mluvenou němčinu a otázky ohledně německé kultury a historie zvládl v klidu. U písemného testu zaměřeného na správnou gramatiku dvakrát neuspěl. V listopadu 2017 mu zbýval jediný pokus.

„Bylo to hodně náročné, měl jsem soukromého učitele a docházel k němu čtyřikrát týdně. Všichni mi říkali, že to půjde. Ale pro Francouze, který se naučil italsky a anglicky byla němčina opravdu obtížná. Jsem pyšný, že se to na třetí pokus povedlo.“

I v tomto mu byla Savchenková oporou. „Byla jsem si jistá, že to zvládne, nestresovala jsem se.“ Nakonec vše zvládli a Savchenková se s Massotem v Pchjongčchangu radovali ze zlata. On na první pokus, ona na pátý.

Krasobruslařka Aliona Savchenková se vysněného olympijského zlata dočkala při páté účasti pod pěti kruhy.
Krasobruslařka Aliona Savchenková se vysněného olympijského zlata dočkala při páté účasti pod pěti kruhy.

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud