15. února 2014 • 20:38

Lotyši kousali, ale Švédové září. Po výhře 5:3 ovládli českou skupinu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři zápasy, tři výhry. Taková je bilance švédských hokejistů na olympiádě v Soči. Po porážce Čechů (4:2) a Švýcarů (1:0) zdolali také na Lotyšsku, které porazili 5:3 a bez zaváhání vyhráli skupinu C.



MATCH OVERVIEW LEGACY
15. 2. • 18:00
Švédsko
Švédsko
5:3
ONLINE
15. února
18:00
Lotyšsko
Lotyšsko
Góly

Domácí: 15:50. Berglund, 22:45. Karlsson, 36:14. Alfredsson, 38:47. Jim. Ericsson, 52:20. Edler

Hosté: 18:48. Darzinš, 21:22. Sprukts, 41:28. Girgensons

Sestavy

Domácí: Lundqvist (Enroth) – Hjalmarsson, Oduya, Jon. Ericsson, Kronwall, Edler, Karlsson, Ekman-Larsson – Landeskog, Berglund, Steen – Sedin, Bäckström, Eriksson – Alfredsson, Johansson, Silfverberg – Jim. Ericsson, Kruger, Hagelin – Nyquist

Hosté: Gudlevskis (Mustukovs) – Rekis, Ozolinš, Kulda, Bartulis, Sotnieks, Pujacs, K. Redlihs, Freibergs – Darzinš, Sprukts, M. Redlihs – Karsums, Girgensons, Daugavinš – Indrašis, Keninš, Cipulis – Jass, Pavlovs, Berzinš

Rozhodčí

Jeřábek, Walsh – George, McElman

Stadion

Šajba arena

Vítězný gól zaznamenal útočník Jimmie Ericsson. Celkem šest branek padlo v přesilových hrách.

Jeden z největších favoritů na zlato vstupoval do duelu už s jistotou vítězství ve skupině i přímého postupu do čtvrtfinále. Přesto se Lotyši museli od začátku bránit a gólman Gudlevskis se brzy zahřál na provozní teplotu. Ve 13. minutě si Švédové zahráli první přesilovku, ale neúspěšně. Nemuselo je to však dlouho mrzet, neboť z další početní výhody už udeřil tečující Berglund.

 

Jimmie Ericsson chvilku nato orazítkoval horní tyč lotyšské branky. Místo navýšení náskoku přišel trochu nečekaný úder na druhé straně. Lotyši sice v první dvacetiminutovce vyslali mezi tyče jen pět střel, ale ta z hole Darzinše skončila za Lundqvistovými zády.

Jak Lotyši končili první třetinu, tak načali i tu druhou. Pomohl jim k tomu faulující Kronwall, jenž se však na trestné lavici zdržel pouze 26 vteřin, než ho poslal zpět do hry tečující Sprukts. Chvilku poté se ale provinil i Keninš a jeho osud na lavici hanby byl velmi podobný jako ten Kronwallův - po bombě nejproduktivnějšího zadáka NHL Erika Karlssona bylo za 59 sekund vyrovnáno na 2:2.

 

Ve 37. minutě si vzali vedení zpět Švédové, když se v závěru další početní výhody trefil ostřílený forvard Alfredsson. Záhy následovala znovu hra Švédů v pěti proti čtyřem, kterou dvě vteřiny před návratem Jasse na led dokázal zužitkovat Jimmie Ericsson.

Lotyši měli znovu parádní nástup do třetiny, když i oni opět využili přesilovku, jejíž převážnou část si přenesli z konce druhého dějství. Na rozdíl jediné trefy snížil Girgensons. Poslední slovo měl ovšem v 53. minutě Edler.

 

Švédsko - Lotyšsko 5:3 (1:1, 3:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 16. Berglund (E. Karlsson, Steen), 23. E. Karlsson (Bäckström, Alfredsson), 37. Alfredsson (D. Sedin, Edler), 39. Jimmie Ericsson (Ekman-Larsson, Silfverberg), 53. Edler (D. Sedin, M. Johansson) - 19. Darzinš (Sprukts, Sotnieks), 22. Sprukts (K. Redlihs, Karsums), 42. Girgensons (Daugavinš, Freibergs). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Walsh - George, McElman (všichni USA). Vyloučení: 6:6. Využití: 4:2. Diváci: 3709.

Švédsko: Lundqvist - Hjalmarsson, Oduya, Jonathan Ericsson, N. Kronwall, E. Karlsson, Edler, Ekman-Larsson - Steen, Berglund, Landeskog - L. Eriksson, Bäckström, D. Sedin - M. Johansson, Silfverberg, Alfredsson - Hagelin, Krüger, Jimmie Ericsson - Nyquist. Trenér: Pär Marts.
Lotyšsko: Gudlevskis - Rekis, Ozolinš, Bartulis, Kulda, Sotnieks, Pujacs, K. Redlihs, Freibergs - M. Redlihs, Sprukts, Darzinš - Karsums, Girgensons, Daugavinš - Cipulis, Indrašis, Keninš - Jass, Berzinš, Pavlovs. Trenér: Ted Nolan.

Konečná tabulka skupiny C na ZOH v Soči:

1. Švédsko 3 3 0 0 0 10:5 9
2. Švýcarsko 3 2 0 0 1 2:1 6
3. Česká republika 3 1 0 0 2 6:7 3
4. Lotyšsko 3 0 0 0 3 5:10 0

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud