17. února 2014 • 04:45

Kdo stojí za zlatem Samkové? Kaskadér a sochař, které nikdo neplatí

Autor: ČTK, spo, nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Svět neví, co s nimi. Eva Samková je sama o sobě výjimečná závodnice, navíc má ale kolem sebe trenérský tým českých vykuků, kteří si v stále tvrdší konkurenci olympijského snowboardingu našli zlatou cestu. Oba se přitom věnují sportu jen na částečný úvazek. Marek Jelínek si vydělává jako kaskadér, Jakub Flejšar pracuje každé léto jako sochař. Zlatá olympijská medaile Evy Samkové by to ale mohla změnit.



„Tahle medaile vyšla český sport hodně levně,“ neodpustil si v euforii poznámku Jelínek. Už před šesti lety hovořil o tom, že aby přinesl do snowboardingu nějaké další peníze, skočí zapálený z Nuselského mostu do krabic. Nyní možná už nebude muset. „Snad se to zlepší, snad tahle medaile bude znamenat přísun peněz,“ věřil.

Na sezonu má jeho tým, skládající se z trenérů, závodníků, servismanů a fyzioterapeutů, zhruba 2,5 milionu korun. „Možná ani to ne,“ řekl. Kolik by potřeboval? „Ideální by bylo tak deset až dvanáct milionů,“ prohlásil. „Přední světové týmy mají desetinásobný rozpočet na rok, než máme my. A my jsme vyhráli olympijské hry,“ upozornil kouč.

Samková byla před odletem v klidu, sháněla podpisy hokejistů
Video se připravuje ...

Snowboardcross byl na olympijských hrách poprvé v roce 2006 v Turíně. „Takže nejsme žádný nováček a mladý sport,“ řekl Jelínek. První vlaštovkou je podpora Českého olympijského výboru, který zaplatil servismana J.P. Trottiera z Kanady. „Před olympiádou to bylo trošku lepší. Samozřejmě si nechci moc stěžovat, peníze prostě nejsou nikde,“ dodal.

Jeho tým, to jsou nadšenci. V létě vydělávají v práci, v zimě závodí. Hrazeny jsou jim jen náklady, mzda žádná. „Dělat to jako hobby k jinému povolání, to je samozřejmě možné, ale není to ideální. Všichni musíme vydělávat druhou prací a současně stíhat rodinu. Tohle je práce na plný úvazek,“ řekl trenér. „A už to dál nejde, už to prostě nevydržíme.“

Samková má písničku: Milujem holku, co má kníra, hlava nám to nepobírá
Video se připravuje ...

Důležitý článek této mozaiky, druhý kouč Flejšar zvaný "Flaška", se rozhodl, že po sezoně končí. Kvůli financím. „Samozřejmě si myslím, že u toho trochu zůstane, ale má rád svoje další povolání. Tohle dělal jen kvůli Evě ( Samkové ), kvůli realizačnímu týmu, pro mě i určitě pro sebe, ale takhle to dál nejde. Musí zabezpečit rodinu,“ řekl Jelínek.

Nejlepší ženy olympijského snowboardkrosu se chlubí svými medailemi, Eva Samková uprostřed
Nejlepší ženy olympijského snowboardkrosu se chlubí svými medailemi, Eva Samková uprostřed

Flejšar si vydělává sochařením. Spolupracuje mimo jiné na architektonických projektech bratra fyzioterapeuta Pavla Koláře. „Doteď byl náš sport takový, že jsem si ho částečně dotoval ze sochařských peněz. Pracuju jen pro soukromé osoby. Dělám různé plastiky. Mám rozházené různé zvláštní dřevěné figury, které se hodí do čistých designových prostorů,“ líčí Flejšar.

Jelínek se živí jako kaskadér a podílí se na velkých produkcích, které se točí v Česku. „Dělali jsme Blade Runnera, Narnii, Mission Impossible, reklamy se taky docela točí,“ říká Jelínek. „Bohužel to můžu dělat jen přes léto, přes zimu nemůžu. Jsem tři čtvrtě roku v Prčicích, takže děkuju manželce, že se mnou pořád je a snad se mnou bude i dál.“

Vedení svazu mu prý dluží za poslední roky zhruba 300 tisíc korun, ale kouč věří, že nedělním zlatým úspěchem se všechno změní. „A nebudou nás podporovat jen přátelé, rodiče a kamarádi,“ dodal Jelínek s tím, že spojovat síly s jiným zahraničním týmem nechce. Vždyť by prozradil své "know how", jak vychovat olympijskou vítězku…

Samková o setkání s prezidentem: Zapálil si a já čuchala
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud