14. srpna 2008 • 19:11

Podvod! Kolik je čínským gymnastkám?

Autor: ČTK
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Americká tisková agentura AP má prý důkaz, že Číňané zmanipulovali věk sportovních gymnastek, které na olympijských hrách v Pekingu získaly zlatou medaili v družstvech.



Gymnastkám na olympiádě musí být podle pravidel nejméně šestnáct let, ovšem domácí závodnice vypadají o několik let mladší.

V listopadu loňského roku agentura Nová Čína údajně vydala článek "10 největších nových hvězd", podle kterého je člence zlatého olympijského týmu Che Kche-sin třináct let. Podle AP byl tento článek během dneška z archivu čínské agentury stažen, Američané však mají kopii.

Che Kche-sin byla členkou týmu, který v družstvech porazil Američanky a získal pro Čínu první zlatou medaili z družstev v historii. Sama je favoritkou v individuální soutěži na hrazdě.

Podle AP se v inkriminované zprávě objevilo i jméno další členky týmu Jang I-lin a pochybnosti panují také u Ťiang Jü-jüan. V deníku China Daily, oficiálním tisku čínské vlády v anglickém jazyce, vyšel údajně 23. května článek, ve kterém byl věk Che Kche-sin 14 let. Později však byl tento údaj opraven na 16 let.

Číňané odmítají, že by jejich gymnastky byly mladší. Che Kche-sin ve středečním rozhovoru pro agenturu Reuters uvedla, že je jí 16 let. "Nezajímá mě, co ostatní říkají," řekla k pochybnostem.

Zástupce čínské gymnastické federace Čang Chung-liang tvrdí, že jde o chybu médií, která si věk gymnastek neověřila. "Nikdo z novin mi nikdy nevolal, aby si věk gymnastek ověřil," řekl a odmítl možnost, že by byl věk gymnastek záměrně změněn, aby mohly na hrách startovat.

"My jsme sportovní instituce. Jak bychom mohli mít pravomoci něco takového udělat? Není o tom třeba vůbec diskutovat," bránil se nařčení.

Mezinárodní gymnastická federace uvedla, že všechny čínské gymnastky předložily doklady, podle kterých je jejich věk v pořádku.

Americká gymnastická federace není podle prezidenta Steva Pennyho do celé situace zainteresovaná. "Tohle není naše záležitost. Zabývat by se tím měly Mezinárodní gymnastická federace a olympijský výbor," uvedl Penny.
svd ura

Články odjinud


Články odjinud