28. listopadu 2016 • 09:47

Velká pardubická u soudu: Za doping u Nikase chce peníze i Stromský

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přerovský okresní soud dnes otevřel spor týkající se diskvalifikace vítězného koně Nikase z loňského ročníku Velké pardubické kvůli dopingu. Majitel koně Petr Kupka podal společně s trenérem Stanislavem Popelkou a žokejem Markem Stromským žalobu na společnost Troubecká hospodářská. Podle nich byly zakázané látky v krmivu, společnost to však popírá. Majitel koně žádá po výrobci dva miliony korun za majetkovou újmu. Zhruba čtvrt milionu požaduje trenér a 100 000 korun žokej.



Nikase kvůli dopingu v lednu diskvalifikovala pořádková komise Jockey Clubu ČR. Po loňském říjnovém dostihu měl kůň v těle zakázané alkaloidy kofein a theobromin. Poprvé v historii slavné steeplechase tak přišel nejrychlejší kůň o triumf kvůli užití dopingových látek. Vedle Nikase se žaloba týká ještě dalšího koně Čáriraye, u kterého se našly stejné zakázané látky. Kůň proto přišel o vítězství v Křišťálovém poháru.

Žalobci jsou přesvědčeni, že zakázané látky pocházely z krmiva, dokazují to rozborem potravy. Pochybila tak podle nich došlo společnost Troubecká hospodářská.

"Jsme tady, aby se prokázalo, z čeho látky pocházely. Kdybychom nebyli přesvědčeni a nevěřili tomu, že to bylo v tom krmivu, tak tady nejsme. Jsme tady kvůli Nikasovi. Loni vyhrál, je to vítěz a my jsme mu to dlužni," řekl novinářům Kupka.

"Chceme, aby spravedlnosti bylo učiněno zadost. My jsme žádnou chybu neudělali, někdo ji udělal a my jsme na ni těžce doplatili. Měli jsme z toho velké nepříjemnosti a traumata, proto jsme se rozhodli pro tuto cestu," doplnil Popelka.

Smůla nemůže trvat věčně, doufá trenér diskvalifikovaného Nikase
Video se připravuje ...

Zástupci společnosti však pochybení odmítají. Hájí se tím, že testovaný vzorek krmiva nebyl standardní a neodpovídal předpisům. Podle nich byl uchováván nevyhovujícím způsobem.

"Naše krmivo je nezávadné, pochybení mohlo vzniknout jiným způsobem. Odpovědnost tohoto druhu nemůže existovat," podotkl právní zástupce společnosti. Do stravy koní bylo podle něj něco přidáno, ale z krmiva výrobce to nepocházelo. Ovlivnit výsledky podle něj mohla i podaná tabulka čokolády.

Tvrzení žalobců, že výrobce nedodržel deklarované surovinové složení a tím je uvedl v omyl, dnes potvrdila také znalkyně Jana Kalinová. Ve vzorcích krmiva našla vyšší hodnotu theobrominu a v mikrogramech také kofein. Podle ní krmivo nebylo kontaminované, splňovalo limity a nebylo pro zvířata nebezpečné, ale neodpovídalo surovinovému složení. "Podle surovin na etiketě tam nebyla uvedena žádná surovina, kde by se dal theobromin očekávat. Je to alkaloid, který produkuje jen několik málo rostlin," uvedla znalkyně.

Soudkyně Daniela Ševelová dnes kauzu kvůli dalším výslechům svědků a posudkům odročila na 1. února. Není však vyloučeno, že se obě strany dohodnou mimosoudně, oč se bez úspěchu pokoušely již v minulosti.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud