29. září 2017 • 15:14

Charme Look bude obhajovat s devatenáctkou a v sedle se Stromským

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

S číslem 19 a v sedle s žokejem Markem Stromským bude valach Charme Look obhajovat triumf ve Velké pardubické. K největším soupeřům desetiletého hnědáka patří mezi dvacítkou koní i trojice z Francie včetně Virtuse d'Estruvala, kterému dal před Charme Lookem přednost Jan Faltejsek. Start 127. Velké pardubické s Českou pojišťovnou na 6900 metrů a s dotací pět milionů korun je v neděli 8. října.



Letošní účast silných koní trénovaných ve Francii je pro slavnou českou steeplechase dobrou vizitkou. "Jsem mile překvapen. Je vidět, že ve Francii už se na nás nekoukají přes prsty a vědí, že s žebrákama u nás neprorazí. Naše koně budou mít problém, ale běží se o kilometr dál, než jsou prověřeni ve světě," řekl novinářům osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa.

Váňa se potřetí v řadě na start nepostaví, letos chybí kvůli problémům s kyčlí. "Když zkrátím třmeny, bolí a nejde to," vysvětlil a dodal, že na tribuně bude prožívat muka. "Dívat se na to ze země je utrpení, protože ti kluci dělají ptákoviny. Ale to je můj problém," řekl čtyřiašedesátiletý žokej.

Nevylučuje, že by se v dostihu v budoucnu ještě objevil v sedle. "Je to o koni. Musí se nějaký k tomu dopracovat, že bychom mohli jet," řekl Váňa, který v roli trenéra pošle do Velké pardubické čtyři koně a všichni můžou uspět.

Na pátý titul za posledních šest let tak bude útočit Faltejsek. Odmítl ale znovu prolétnout trať s Charme Lookem jako loni. "Dvě noci jsem nespala," řekla trenérka Martina Růžičková, jak těžce vstřebávala, že si Faltejsek vybral Virtuse d'Estruvala, svěřence francouzského trenéra Guillauma Macaira, u kterého v minulosti jezdil.

Zvolila do sedla Stromského, který tak bude mít šanci konečně slavný dostih vyhrát. To už se mu sice povedlo dvakrát, ale pokaždé byl poté diskvalifikován. "Nikdo víc na světě si nezaslouží vyhrát Velkou než Marek. Má na srdci ještě víc šrámů než já, a jestli je nějaká spravedlnost, tak to vyjde," konstatovala Růžičková.

Startovní čísla losoval čtyřnásobný vítěz Velké pardubické Václav Chaloupka a Charme Looka vytáhl z osudí jako posledního. "To nejlepší nakonec," řekl Chaloupka a dodal: "Doufám, že jsem každému vylosoval šťastné číslo. Hodně štěstí."

Potřetí za sebou pojede se Zarifem dvojnásobný vítěz dostihu Josef Bartoš. Loni skončili třetí a o rok dříve druzí. "Známe se stoprocentně, je to výhoda a spokojen budu s výhrou," řekl Bartoš. Před losováním si říkal, že byl kůň mohl dostat jedenáctku, a vyšlo mu to. "Nějaká magie to byla a teď přidat tu třetí jedničku."

Organizátoři slibují ideálně připravenou dráhu. "Nejlepší, jaká může být," řekl Martin Korba, ředitel Dostihového spolku, s tím, že pořadatelé kladou důraz na bezpečnostní opatření. Vstupenky na tribuny už jsou prakticky vyprodané, na stání jsou k mání.

Startovní listina 127. Velké pardubické s Českou pojišťovnou (6900 m, dotace pět milionů korun):

1. Ter Mill (Jan Odložil, stáj DS Malá Morávka), 2. Nikas (ž. Lukáš Matuský, Castor), 3. Pareto (Pavel Složil ml., EŽ Praha a.s.), 4. No Time To Lose (ž. Jan Kratochvíl, DS Paragan), 5. Ange Guardian (ž. Josef Váňa ml., Stáj Anděl strážný), 6. Val de Guye (Jan Derych, Lokotrans), 7. Songe d'Estruval (Fr., Colm McCormack, Mme Bernard Le Gentil), 8. Kasim (ž. Marcel Novák, Stáj Kejzlar), 9. Templář (ž. Kevin Guignon/Fr., Stáj Luka-trdelnik.com), 10. Bridgeur (ž. Jaroslav Myška, VaZi), 11. Zarif (ž. Josef Bartoš, Köi Dent), 12. Virtus d'Estruval (Fr., ž. Jan Faltejsek, Mme Bernard Le Gentil), 13. Universe of Gracie (ž. Jiří Kousek, BORS Břeclav a.s.), 14. Eldorado (Rostislav Benš, Dostihová stáj Zhoř), 15. Delight My Fire (ž. Niklas Lovén/Švéd., DS Pod Buchlovem), 16. Mauglí (ž. Martin Liška, M+T Kliky - Slabý), 17. Power Zar (Sertaš Ferhanov/Bulh., Chládek&Tintěra-Váňa), 18. Sixtyseven (Lukáš Sloup, Buc-Film), 19. Charme Look (ž. Marek Stromský, Orling), 20. Urgent de Gregaine (Fr., ž. Felix de Giles/Fr., Rasquier Arnaud).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud