5. října 2018 • 12:51

Velká pardubická: Kratochvíl to vzdal, šampiona osedlá Váňa ml.

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Žokej Jan Kratochvíl nebude kvůli zlomené ruce obhajovat triumf ve Velké pardubické steeplechase. V sedle hnědáka No Time To Lose pojede 14. října Josef Váňa mladší a bude mít šanci navázat na svého otce, osminásobného vítěze Josefa Váňu staršího, který koně No Time To Lose trénuje.



O neúčasti Kratochvíla se rozhodlo až dvě hodiny před dnešním losováním startovních čísel. "Naději jsem živil do poslední chvíle, ale svaly nefungují, jak mají, a nedokážu si představit, že bych ucválal sedm kilometrů, dvaatřicet překážek a k tomu finiš. Nebylo by vhodné, abych sedal na takového koně. Start by byl nebezpečný pro mě i pro okolní jezdce, protože se na ruku nemůžu spolehnout," řekl žokej.

Sedmadvacetiletý Kratochvíl se zranil začátkem září v Pardubicích po pádu s koněm East River. Zlomil si pažní kost v krčku a popraskala mu i hlavice kosti. "Hned jsem měl v hlavě, že to je v háji a přijdu o Velkou pardubickou, ale snažili se mě uklidňovat," řekl žokej. Operaci podstoupil v nemocnici v Plzni u ortopeda Milana Tomana. Sedmdesát ku třiceti, takovou mu dávali lékaři naději, že by mohl start stihnout.

Závodní pole Velké pardubické na Taxisově příkopu: vlevo Unverse if Gracie s Jiřím Kouskem, vpravo Jaroslav Myška a Bridgeur
Závodní pole Velké pardubické na Taxisově příkopu: vlevo Unverse if Gracie s Jiřím Kouskem, vpravo Jaroslav Myška a Bridgeur

Rentgen deset dnů před dostihem pak ukázal, že ruka dobře srůstá, přesto závodit nebude. A nešlo ani o bolest, na kterou jsou žokejové zvyklí. "Ale ruka je po úrazu v režimu útlumu a nejsem schopný zvednout těžké věci," vysvětlil Kratochvíl. Ve čtvrtek při tréninku si zkusil výjezd do kopce a pravou ruku držel jen u těla. "Ruku podávat můžu, ale je po úrazu ochablá, a jak jsou šrouby v hlavici, tak to není na to, abych mohl je tak dlouhý dostih."

V nemocnici se o svém případném startu bavil s trenérem Josefem Váňou starším, který je aktuálně po endoprotéze kyčle. "Probírali jsme to jako doma v kanceláři, akorát on u toho ležel. Řekl mi, že to je na mně," uvedl Kratochvíl.

Rozhodl se jako profesionál. "Budu na zemi. Nemůžu sedět na prvním favoritovi nepřipravený. Rozhodování to bylo ohromně těžký a je mi to mi líto, ale tak to je," řekl. Stále má před sebou ještě dlouhou kariéru a šanci uspět ve Velké pardubické. "Ještě nějaký pátek budu jezdit," dodal.

Josef Váňa mladší byl zatím nejlépe ve Velké pardubické před třemi lety čtvrtý. S No Time To Lose budou největšími favority. "No Time To Lose může zase vyhrát. Ukázal, že mu forma zůstala a na podzim jde nahoru," věří Kratochvíl.

"Je to nejkvalitnější náhrada, co může být. Je to stájová jednička, má zkušenosti a je to výborný žokej. Poradí si a zvládnou to," řekl Kratochvíl. Váňovi poradí, aby dovedl No Time To Lose na trávu. "I když bude mít pocit, že toho má kůň plný zuby, tak ať to nevzdává, protože on mu na trávě ukáže úžasný finiš," řekl Kratochvíl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud