5. října 2018 • 13:36

Startovní listina Velké pardubické: Favorit Váňa mladší, osm zahraničních žokejů

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hnědák No Time To Lose bude v neděli 14. října obhajovat triumf ve Velké pardubické s číslem devatenáct a v jeho sedle bude místo zraněného žokeje Jana Kratochvíla Josef Váňa mladší. Na startovní listině 128. ročníku slavné steeplechase je jednadvacet přihlášených šestiletých a starších koní připravovaných v Česku a na Slovensku, kůň dostihového syndikátu iSport-Váňa byl kvůli nemoci odhlášen. Dostih dlouhý 6 900 metrů má opět dotaci pět milionů korun.



č. kůň žokej stáj kurz
1. Mileryt jezdec Ján Mach Machvet-Man-Mach  
2. Nikas ž. Andrew Glassonbury Castor  
3. Zarif ž. Raffaele Romano Köi Dent  
4. Hegnus ž. Marek Stromský Ševců  
5. Theophilos-odhlášen Patrick Boekhout Dostihový klub iSport-Váňa  
6. Bridgeur ž. Jaroslav Myška VaZi  
7. Vajgaros ž. Leighton Aspell DS RE&LA Frančák SK  
8. Ter Mill Jan Odložil DS Malá Morávka  
9. Tzigane Du Berlais ž. Jan Faltejsek Dr. Charvát  
10. Templář ž. Thomas Boyer www.trdelnik.com-Luka  
11. Stretton ž. Thomas Garner Nýznerov  
12. Vicody ž. Josef Bartoš Lokotrans  
13. Kasim ž. Martin Liška Stáj Kejzlar  
14. Vandual ž. Lukáš Matuský Vadual CZ  
15. Ribelino ž. James Best Lokotrans  
16. Sztorm ž. Marcel Novák Nýznerov  
17. Ange Guardian ž. Jiří Kousek Stáj Anděl strážný  
18. Delight My Fire ž. Niklas Lovén DS Pod Buchlovem  
19. No Time To Lose ž. Josef Váňa ml. DS Paragan  
20. Artistmontot Ondřej Velek Quartis-Zámecký Vrch  
21. Pareto Sertash Ferhanov EŽ Praha a.s.  
22. Universe Of Gracie Lukáš Sloup BORS Břeclav a.s.  

Počtvrté v řadě nepojede osminásobný vítěz Josef Váňa starší, který je po endoprotéze kyčle. Z pozice trenéra ale může přidat už jedenáctý titul - k jeho svěřencům patří favorit No Time To Lose i Ange Guardian a Zarif.

"Můj tip je samozřejmě No Time To Lose. V tréninku chodí dobře a zlepšuje se," řekl při dnešním losování čísel Kratochvíl, který nemůže jet, protože není po zářijové zlomenině pažní kosti pravé ruky zcela fit. "Ohrožoval bych sebe i ostatní žokeje," řekl jezdec.

Josef Váňa mladší má velkou šanci navázat na svého otce, který poslední osmý titul přidal v roce 2011, kdy potřetí v řadě vyhrál s Tiumenem. "Pepča je nejkvalitnější náhrada. Je zkušený a výborný žokej, poradí si," řekl Kratochvíl.

Na pátý titul za posledních sedm let bude útočit žokej Jan Faltejsek, který pojede s Tzigane Du Berlais, druhým koněm z červnové kvalifikace.

"Favoritem je No Time To Lose, měl by být mezi třemi, pak Ange Guardian s Jirkou Kouskem, který má velkou formu a vyhrál i kvalifikaci," řekl žokej Josef Bartoš, který vyhrál dostih dvakrát a naposledy před deseti lety se Sixteen. Tentokrát povede Vicodyho. "Může být na tabuli, nejlépe do třetího místa," řekl Bartoš.

Velkou pardubickou sledujte v neděli 14. října ONLINE zde »

 

Osm zahraničních jezdců

Ze zahraničí přijede pouze slovenský Vajgaros, z ciziny však do Pardubic míří osm jezdců. Novinářům to dnes řekl ředitel Dostihového spolku Martin Korba.

 

"Je to velmi dobrá vizitka pro pardubické závodiště a Velkou pardubickou. Každý majitel, který přihlásí koně, chce Velkou Pardubickou vyhrát a chce mít na koni toho nejlepšího rajťáka, kterého je možné mít," uvedl ředitel Dostihového spolku Martin Korba.

 

Osm zahraničních jezdců je pro Velkou pardubickou výjimečný počet. Koně ve slavném překážkovém dostihu povedou žokejové z Irska, Itálie, Švédska, Slovenska či Nizozemska. Na účast zahraničních jezdců přispěla i Nadace pro rozvoj města Pardubic.

 

Pořadatelé letos zajistili dvojnásobný počet míst k parkování pro návštěvníky na přilehlém letišti, odkud je bude svážet kyvadlová doprava. Auta budou moci odstavit také u plochodrážního stadionu Zlatá přilba v blízkém Svítkově. Na rozdíl od předchozích ročníků nebude k parkování sloužit část sousední silnice I/37 z Pardubic na Chrudim, aby byl usnadněn odjezd po skončení dostihu.

 

Posílena bude rovněž městská doprava, České dráhy vypraví zvláštní osobní vlak z hlavního nádraží na zastávku Závodiště a rychlík Praha - Pardubice - Chrudim, který tam také zastaví. Mezi Rosicemi a Závodištěm budou pendlovat i motorové vlaky Pardubického spolku železniční historie.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud