9. října 2022 • 15:59

Drama ve finiši! Velkou pardubickou vyhrál Mr Spex, Talent těsně druhý  

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čekání na další fenomén Velké pardubické pokračuje. Loňský šampion Talent znovu v sedle s Pavlem Složilem mladším ve finiši bojoval o další triumf. Tam, kde před rokem získal slávu, ho ale tentokrát čekala porážka. 132. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou vyhrál Mr Spex se slovenským žokejem Lukášem Matuským. Stáj Lokotrans vyšperkovala parádní rok a její majitel Karel Jalový poprvé slavil naživo. V roce 2015 Ribellino vyhrál dodatečně po diskvalifikaci Nikase.



Sto metrů k cíli a věčná sláva na tapetě. Žokej Pavel Složil mladší si to ve finiši Velké pardubické prožil už podruhé za sebou. Před rokem na Talentovi v klíčovou chvíli zaútočil a porazil favorizovaného Evžena. Tentokrát měl však pod sebou silnější motor soupeř.

„Ještě když jsem skočil poslední překážku, myslel jsem si, že tomu náporu znova odolá. Odolával, ale Mr Spex projevil stejný finiš jako minulý rok Talent proti Evženovi a zdolal mě,“ hodnotil Složil.

Lukáš Matuský se sice ke svému ritu pro Velkou dostal až na poslední chvíli poté, co se dosavadní jezdec Mr Spexe Jan Kratochvíl pomlátil v Meranu. Po šanci chňapl a popohnal koně k vítěznému finiši. Ve Velké získal po předloňském triumfu s Hegnusem druhý zářez.

„Mr Spex je borec! Musím říct, že jsem se super svezl. Ze začátku byl na skoky takový čumivý, ale vím, že si to stejně udělá po svém, tak jsem mu do toho nijak nekafral,“ hodnotil Matuský. „Když jsem viděl, že se soupeři začali nahánět, zkusil jsem to s nimi, ale byl ještě čas. Schoval jsem se za ně a řekl jsem si, že minule měl famózní konec a buď to dáme, nebo ne. Cítil jsem, že to v něm je, a že to dáme.“

V přenádherný den s kýčovitou oblohou a sluncem, které se opíralo do dvaceti tisíc fanoušků na rozjařených tribunách, byly vítězné růžové dresy stáje Lokotrans, letošního dominantního týmu českého dostihového světa. Její majitel Karel Jalový sice slavil triumf ve Velké už podruhé. V roce 2015 si ale euforii přímo na dráze nevychutnal. V cíli byl tehdy první konkurenční Nikas, Ribellinovi připadlo vítězství až se zpožděním kvůli pozitivnímu dopingovému testu tehdejšího vítěze.

„Já jsem věřil na šťastné sedmičky. Před sedmi lety vyhrál Ribellino, ale neužili jsme si to na trávě. Pohár jsme přebírali někdy v únoru na radnici. Ribellino měl číslo sedm, Mr Spex měl taky číslo sedm. Ta naděje asi funguje. Pocity jsou naprosto fantastické,“ radoval se Jalový.

„Já jsem pobíhal po dráze. Trvalo to nějakou minutu, ještě mi to nedochází,“ přidal se trenér Luboš Urbánek, jehož kůň vyhrál Velkou poprvé.

Tempo dostihu rozjeli dva spolufavorité stáje Nýznerov. Stretton a Player přilétli s náskokem už na Velký Taxisův příkop, kde v jednom okamžiku skončily hned dva velké příběhy najednou. Jaroslav Myška tady s Imphalem neradostně zakončil svou jubilejní dvacátou Velkou. Slovenský žokej Jaroslav Brečka padl z bělouše Stara třicet let po svém vítězství s Quirinusem.

„Mně připadalo, že udělal opravdu hodně velký skok, že to neustál,“ posteskl si trenér Stanislav Popelka, který byl před sedmi lety s Nikasem bez svého zavinění na smutné straně příběhu.

Tentokrát ho potěšil šestým místem Lombargini, zkušeného Strettona po solidním průběhu dostihu odsoudily k osmému fleku zdravotní problémy.

„Zastavilo ho krvácení z nosu, kůň nemůže dýchat. Jinak jsem mu hodně věřil, vypadal super, v tréninku se jevil velice dobře. Ale bohužel. Krvácení přišlo, jak vjeli na Angličák, za lesem, tam kůň jede na půl plynu,“ litoval Popelka.

Z patnácti koní na startu se jich dostalo do cíle právě jen osm. Šest koní upadlo, Chicname de Cotte byl zadržen. Už osmý rok po sobě platí, že má Velká pardubického premiérového šampiona. Posledním úspěšným obhájcem byla Orphee des Blins v roce 2014.

„Je to jenom náhoda. Koně jsou suprově nachystaní, předvedl to Talent. Přes všechny problémy ho trenérka zvládla špičkově nachystat. Akorát letos stál Bůh na jinačí straně,“ líčil Složil.

Velká pardubická se Slavia pojišťovnou (6900 m, šestiletí a starší koně, dotace 5,000.000 korun):

1. Mr Spex (žokej Matuský, trenér Urbánek, stáj Lokotrans), 2. Talent (ž. Složil), 3. Sacamiro (Kocman), 4. Player (ž. Novák), 5. Argano (ž. Liška), 6. Lombargini (ž. Odložil). Čas: 9:31,24. Výrok: jistě 1 3/4 - krk - 1 3/4 - 3 1/4 - daleko.

Další dostihy:

I. Maková Panenka (ž. Odložil) - Ztracenka - Alegoria.

II. Greek Dessert (ž. Odložil) - Coupstar - Kmotr.

III. Godfrey (ž. Claudic) - Royal Gino - Averis.

IV. Gatsby (ž. Odložil) - Aeneas - Angostura.

V. Well Absolut (ž. Myška) - Chelmsford - New Finch.

VI. Lianel (ž. Myška) - Mr Zuru - Medic.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud