2. září 2016 • 09:29

Rozloučení s Čáslavskou v Národním divadle. Rodina odmítla státní pohřeb

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední rozloučení s legendární sportovní gymnastkou Věrou Čáslavskou, která v úterý podlehla v 74 letech rakovině, se uskuteční v pondělí 12. září v Národním divadle. Serveru iDnes to řekla dcera sedminásobné olympijské vítězky Radka Čáslavská.



Návrhy, že by slavná olympionička měla státní pohřeb, její rodina odmítla. Na přání rodiny se v Národním divadle nebude konat pohřeb, ale oficiální rozloučení. "Bude to oslava Věry Čáslavské ," uvedl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru, který poslední rozloučení uspořádá. Smuteční obřad začne v 10 hodin.

V Národním divadle se v roce 2000 sportovci, fanoušci i politici z České republiky i ze zahraničí loučili s jinou legendou českého sportu běžcem Emilem Zátopkem . Také letos by měli být na pietu pozváni přátelé, sportovní vrstevníci Čáslavské, současní reprezentanti a zahraniční hosté z MOV, Mezinárodní gymnastické federace i Japonska.

"Vzpomínková akce bude složena z úryvku z baletního a divadelního představení, které sama Věra Čáslavská navštěvovala. Chceme uctít její památku tím, co jí v životě dělalo radost," řekla v tiskové zprávě ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová .

Veřejnost bude moci Čáslavské vzdát hold v blízkosti Národního divadla po ukončení oficiálního programu. Z rozhodnutí premiéra Bohuslava Sobotky bude jednání vlády týž den posunuto na odpolední hodinu z důvodu účasti ministrů a dalších ústavních činitelů na pietě.

Od středy mohou lidé na Čáslavskou zavzpomínat na pietním místě v pražském obchodním centru Quadrio, kde byla během nedávných olympijských her fanouškovská zóna. Další pietní místo vzniklo spontánně u sochy svatého Václava, podobně jako po smrti Václava Havla v prosinci 2011. Do kondolenční knihy se lidé mohou zapisovat rovněž na městském úřadu v Černošicích, kde gymnastka žila.

Lidé zapalovali na Václavském náměstí svíčky na počest Věry Čáslavské
Video se připravuje ...

Lidé na Václavském náměstí uctili památku zesnulé Věry Čáslavské
Lidé na Václavském náměstí uctili památku zesnulé Věry Čáslavské

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud