1. září 2016 • 10:46

Čáslavská změnila gymnastiku a stala se symbolem protestu, píší v USA

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Věra Čáslavská proměnila sportovní gymnastiku, když do ní přinesla nový, více silový styl, píše americký deník The New York Times o české sportovkyni, která v úterý zemřela ve věku 74 let. List The Washington Post zase vyzdvihuje politický protest Čáslavské proti okupaci Československa, který předvedla na medailovém ceremoniálu na olympiádě v Mexiku v roce 1968.



The New York Times citoval olympijského vítěze z roku 1984 Barta Connera, podle nějž byla Čáslavská první, kdo vnesl do gymnastiky silový a akrobatický styl, když toto sportovní odvětví bylo předtím víc zaměřeno na balet. List také přirovnává českou olympioničku k americké sportovkyni Simone Bilesové, která na letošní olympiádě v Riu de Janeiro získala čtyři zlaté a jednu bronzovou medaili.

GALERIE: Unikátní fotky Čáslavské (†74) z doby, kdy okouzlila svět »

Podívejte se na unikátní fotky Věry Čáslavské z archivu deníku SportFoto Archiv Sportu

The Washington Post připomíná, že Čáslavská patřila mezi stoupence reformního hnutí v Československu v roce 1968 a proti okupaci země vojsky Varšavské smlouvy protestovala i při přebírání zlaté medaile.

"Ve Spojených státech zastínili politický čin gymnastky Tommie Smith a John Carlos, zlatý a bronzový medailista na dvoustovce, kteří při medailovém ceremoniálu zvedli pěst v rukavici na znamení utlačování černochů. Ale protest Čáslavské i tak rezonoval v její vlasti i po světě," napsal deník. Podle něj tento vlastenecký čin nadchnul krajany Čáslavské v Československu i v zahraničí.

The Washington Post také připomíná, že Čáslavská zaujímala zásadové postoje i po skončení své sportovní kariéry. "V poslední době se vyslovovala proti xenofobii a zastávala se uprchlíků," napsal deník.

Podívejte se na unikátní fotky Věry Čáslavské z archivu deníku Sport
Podívejte se na unikátní fotky Věry Čáslavské z archivu deníku Sport

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud