3. května 2015 • 12:48

Oslavy jako ve formuli 1: Kanoisté všechny zlili šampaňským

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kanoista Martin Fuksa přišel včera jen těsně o medaili na kilometru, kajakář Josef Dostál musel skousnout neúčast ve finále. Teď jsou tyhle trable pryč. Na ME v Račicích vyhrál Fuksa závod na 500 metrů a Dostál si spolu s Danielem Havlem, Lukášem Trefilem a Janem Štěrbou dojel pro zlato na kilometru. Obě lodi získaly třetí titul evropských šampionů za sebou a slavily šampaňským.



Když dohrála česká hymna, začalo na stupních vítězů stříkat šampaňské. Jako při formuli 1. „Někdo mi ho tady dal, tak jsem ho tam odnesl, pak jsem se dohodli, že všechny zlejeme,“ smál se člen zlatého čtyřkajaku Lukáš Trefil.

„On nás jenom zlil, ale nepil, protože ho odpoledne čeká závod,“ líčil další háček Daniel Havel.

„To my už si dáme, jedno pivo,“ dodal zadák Jan Štěrba.

Další člen čtyřkajaku Josef Dostál zahájil jako loňský dvojnásobný světový šampion mistrovství Evropy na kilometru, kde se nedostal do finále. Když se ale posadil do české královské lodi, se čtyřkajakem si přes silný odpor Portugalců dojel pro zlato.

„Náladu už jsem si spravil včera, finále B se mi jelo dobře. Ale dneska, když jsme projeli 300 metrů a cítil jsem, jak to krásně jede, tak jsem věděl, že kluky podržím a že to do finiše budu hnát a že to vyhrajem,“ hlásil Dostál. „Soupeři byli rychlí, ale věděl jsem, že to šlape, že to krásně odjíždí, a že na to budeme mít.“

Český čtyřkajak tak prodloužil svou nadvládu nad světem. Od té doby, co se sestava Havel, Trefil, Dostál, Havel dala dohromady, vyhrála šest závodů z osmi a nikdy neskončila hůř než třetí. Třikrát vyhrála mistrovství Evropy, jednou mistrovství světa, k tomu přidala bronz z olympiády a stříbro z MS 2013.

„Je to slušná sbírka. Chtěli jsme to doma obhájit, ale pro nás je to hlavně dobrý začátek sezony. Hlavní cíl je Milán, kde bychom rádi předvedli něco podobného,“ řekl Dostál směrem k srpnovému mistrovství světa, které bude zároveň olympijskou kvalifikací.

Podobný příběh zažil v Račicích i kanoista Martin Fuksa. V sobotu skončil na kilometru bez medaile a bledý v tváři závodní vypětí hodně těžce vydýchával.

„Bylo mi asi nejhůř, co mi kdy bylo, strašně jsem se vydal,“ vzpomínal Fuksa, který v neděli ráno po skvělém výkonu získal své třetí zlato na neolympijské pětistovce.

„Včera to neúspěch nebyl, ale smutný jsem z toho byl. Kdybych měl medaili na krku, tak by to bylo mnohem lepší. Připravil jsem se dobře a dneska to vyšlo,“ hlásil Fuksa. „Psychické síly jsem sbírat po včerejšku nemusel, jsem docela v klidu, ale horší to bylo fyzicky. Včera jsem byl úplně hotovej, ale ráno jsem se naštěstí probudil v pohodě. Taky to tak vypadalo.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud