23. srpna 2019 • 16:38

Taekwondo, lyžování, teď kanoistika. Naolejovaný Tonžan chce znovu na olympiádu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tonžan Pita Taufatofua zahájil na mistrovství světa v rychlostní kanoistice v Szegedu svou snahu představit se na třetích olympijských hrách ve třetím různém sportu. Po účasti v Riu de Janeiro v taekwondu a loňském startu v Pchjongčchangu v běhu na lyžích by se exotický sportovec rád probojoval do Tokia na kajaku.



Pětatřicetiletý Taufatofua při svých olympijských účastech zaujal už během slavnostních zahájení, na nichž hrdě nesl vlajku Tongy do půl těla nahý a pouze s tradiční rohoží ta‘ovala kolem pasu. Teď se chce zapsat do historie jako první sportovec v moderní éře, jenž se zúčastní tří olympiád za sebou v různých odvětvích.

Snahu kvalifikovat se do Tokia zahájil ve středeční rozjížďce v kajaku na 200 metrů. V cíli byl beznadějně poslední, ale spokojený. "Sedím ještě stále v lodi, což byl jeden z mých cílů. Ten si teď můžu odškrtnout," řekl.

Začátek byl přitom dramatický. Taufatofua měl velké problémy vmanévrovat svou kanoi do startovního postavení, první pokus musel vzdát a obkroužit jedno kolo, zatímco soupeři trpělivě čekali. Když se Tonžan na druhý pokus přece jen blížil ke startu a silou vůle udržoval rovnováhu, rozhodčí závod zahájili.

Navzdory problémům na startu se Taufatofua dostal do cíle, v čase 58,19 téměř 25 sekund za vítězem své rozjížďky. "Je to osobní rekord. Pořád to bylo lepší než můj první pokus v taekwondu," uvedl spokojeně syn tonžského otce a australské matky.

Dnes Taufatofua absolvoval další jízdu na deblkajaku s Malakaiem Ahokavou. I tentokrát posádka dojela do cíle, i tentokrát s velkým odstupem poslední. "Jeli jsme na lodi, na které na Tonze staří lidé přejíždějí mezi ostrovy. Je hodně stabilní, ale také pomalá. Upřímně však říkám, že bychom pádlovali klidně i na nafukovacím lehátku, kdybychom museli," řekl Taufatofua, jenž na deblkajaku trénoval s Ahokavou jen šest dnů.

Kanoistika je pro něj coby reprezentanta ostrovního státu nejpřirozenějším sportem. "Věděl jsem, že můj další sport musí mít něco společného s vodou. Té máme u nás dost," smál se.

Při své první olympijské účasti v taekwondu vypadl Taufatofua po drtivé porážce v prvním kole, loni v Pchjongčchangu podle svých slov prožil hodinu utrpení v běhu na 15 km, ale poslední mezi lyžaři neskončil. Aby se kvalifikoval z MS do Tokia, musel v Szegedu skončit do pátého místa, čemuž byl na míle vzdálen. Nyní musí doufat v únorové kontinentální soutěže nebo v pozvání Mezinárodního olympijského výboru, což je nejpravděpodobnější varianta.

Pita Taufatofua zaujal odhozenými svršky.
Pita Taufatofua zaujal odhozenými svršky.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud