5. srpna 2015 • 09:30

Americký plavecký zázrak: Pomáhá i vzpomínka na českého dědečka

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

V osmnácti letech před ní klečí plavecký svět. Americká plavkyně Katie Ledecká na MS v Kazani ohromila úterním neuvěřitelným doublem, v němž znovu překonala světový rekord na 1500 metrů a 29 minut poté postoupila do finále na dvoustovce. A uprostřed té dřiny si vzpomněla na svého českého dědečka Jaromíra Ledeckého.



Co dělat ve víc než patnácti minutách závodu na 1500 metrů? Katie Ledecká má většinou v hlavě praktické věci, jaké je tempo, kolik zbývá do konce, jakou zvolit další strategii… Během finálové patnáctistovky na mistrovství světa v Kazani se jí ale do mysli prodraly vzpomínky na své dva mrtvé dědečky.

„Tohle často nedělám, ale najednou jsem pomyslela na oba moje dědečky. Oba už odešli, ale vím, že mé babičky celý šampionát doma pozorně sledují,“ vyprávěla Ledecká po závodě.

Dědeček z matčiny strany Edward Hagan byl vyznamenaný americký voják za druhé světové války, později se prosadil jako lékař a propagátor plavání. Jaromír Ledecký byl otcem Ledecké tatínka Davida. Do Ameriky přišel v roce 1947 z Československa, nejdřív umíval nádobí, ale poté získal v New Yorku doktorát z ekonomie.

Ledecká po úterním závodě vzpomínala, že za svým dědečkem Jaromírem přijela v roce 2007 do České republiky na oslavu jeho osmdesátých narozenin. Během boje jí myšlenka na své příbuzné povzbudila. „Šlapu do toho!“ řekla si Ledecká.

A byl z toho světový rekord. Ledecká ho zaplavala časem 15:25,48 minuty a o víc než dvě sekundy vylepšila svůj vlastní rekord z pondělní rozplavby. Na šampionátu už získala druhé zlato, předtím zvítězila na kraulařské čtyřstovce.

Tím pro ni ale program nekončil. Devětadvacet minut poté už stála na startu semifinále kraulařské dvoustovky. Před poslední padesátkou ještě byla předposlední, ve finiši ale zabrala, ve svém semifinále skončila třetí a cellkově šestým nejlepším časem postoupila do středečního finále.

„Byla jsem trochu vynervovaná. Ale věděla jsem, že musím zafinišovat a dotknout se rukou stěny před pár holkama z mého semifinále,“ uvedla Ledecká.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud