6. srpna 2018 • 12:04

Závadová čelí vtípkům kvůli čepičce. S Frantou po neúspěchu slaví rekordy

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z GLASGOW | Comebacky po nepovedených úvodních disciplínách předvedli na evropském šampionátu v Glasgow plavci Barbora Závadová a znakař Tomáš Franta. Oba se oklepali po nepovedených úvodních závodech, v těch dalších překonali národní rekordy a prošli do semifinále.



Nehoda, která se přihodí maximálně párkrát za kariéru, Barboře Závadové v pátek pokazila její hlavní disciplínu na 400 metrů polohový závod, na motýlkářské dvoustovce však zabojovala a v semifinále časem 2:11,65 minuty o 44 setin vylepšila svůj loňský národní rekord z MS v Budapešti.

„Čepičku jsem měla jen jednu, ale takovou, na kterou jsem zvyklá. Byla jsem hodně nervozní. Doufám, že co se mi stalo v pátek, se mi stane jednou, maximálně dvakrát za život,“ připomněla Závadová nešťastný incident, při němž jí spadla z hlavy plavecká čepička, což jí stálo klid, cenný čas a možná i postup do finále.

„Samozřejmě všichni do mě ze srandy: Mám ti nasadit tu čepici? Koupil jsem ti oboustrannou lepicí pásku. Takové vtípky…“ líčila Závadová. „Myslím, že jsem se s tím vyrovnala líp, než jsem čekala. Je to věc, co se stane, je strašně smutná a ještě k smíchu. Takže jsem to přešla s úsměvem. Mrzí mě to, ale tím, jak to bylo první den a mám ještě šest závodních dní, tak jsem to musela zvládnout.“

Barbora Závadová po prvním neúspěšném závodě musela čelit vtípkům kvůli ztracené čepičce
Barbora Závadová po prvním neúspěšném závodě musela čelit vtípkům kvůli ztracené čepičce

Závadová se snaží závodit podle filozofie, kterou obdivuje na tenisových gladiátorech.

„Já se vždycky snažím být jak tenista. Mě na nich fascinuje, že jeden turnaj prohrají v prvním kole a dokáží další turnaj vyhrát. Vždycky se snažím v hlavě přepnout tady na ten mód,“ uvedla Závadová.

Podobný přístup v Glasgow předvedl také dvacetiletý znakař Tomáš Franta. V úvodním závodě na 50 metrů prožil těžké zklamání, když skončil na devětatřicátém místě. Na stovce ale v neděli už v dopolední rozplavbě zlepšil vlastní národní rekord z juniorského ME 2016 v maďarském Hódmezovásárhely na 54,65 sekundy, v semifinále pak ještě dvě setiny ubral.

„Jsem jak výškaři. Zatímco ti to posouvají po centimetrech, tak já po setinkách. Je to samozřejmě kvůli penězům. A že jich za to mám...,“ hodnotil s úsměvem. „Dvakrát za den zlepšit rekord je úžasný pocit, protože každý sportovec je rád za každé takové zlepšení. Takže jsem naprosto spokojený.“

Franta si tak spravil náladu po nevydařené padesátce. A po loňském roce, kdy kvůli přípravě na maturitu vynechal mistrovství světa v Londýně, se vrátil do špičky.

„Mnohem víc jsem si to srovnal v hlavě, protože u té padesátky jsem byl takový roztěkaný. Hlava prostě nebyla připravená, zatímco tělo asi ano, což jsem potvrdil teď na stovce, že na to mám. Teď to naštěstí doplnila i ta hlava,“ hodnotil Franta. „Je to pro mě rozhodně velké povzbuzení, protože minulý rok nebyl ideální. Teď jsem rád, že jsem dokázal ten rekord překonat, navíc na olympijské trati. Jsem rád, že to tam pořád je.“

Na šampionátu Franta s celým plaveckým světem udiveně sledoval představení mladého Rusa Klimenta Kolesnikova, který časem 24,00 sekundy zlepšil ve finále znakařské padesátky světový rekord.

„Nechápu, čím ty Rusáky krmí,“ zahlásil Franta. „V osmnácti plavat takové časy, to je masakr. On má ale hodně dlouhé ruce, takže fyziologické předpoklady tam rozhodně jsou.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud