Martin Hašek
5. srpna 2018 • 19:05

Baumrtovou zdržel autobus, pak uklouzla na startu. Byla sedmá, Micka osmý

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z GLASGOW | Smolný den padnul na Simonu Baumrtovou. Na mistrovství Evropy v Glasgow ji před finálovým závodem na 50 metrů znak zdržel rozbitý autobus. V závodě hned nabrala ztrátu, protože uklouzla po startovní liště. Doplavala sedmá, krauler Jan Micka byl na patnáctistovce osmý. Tomáš Franta na 100 metrů znak a Barbora Závadová na 200 metrů motýlek zlepšili národní rekordy.



Hlouček plavců u autobusové zastávky na Finnieston Quay klidně tlachal a historky provázel občasný smích. Simona Baumrtová ale měla na tváři neklid. Čas právě ohraničil dvě hodiny do jejího finálového závodu na mistrovství Evropy a autobus, který měl pro sportovce přijet, stále nikde.

„Rozbil se autobus a nový nemůže přijet kvůli cyklistickému závodu a zácpě ve městě. Další přijede během pár minut,“ vysvětloval člen organizačního týmu ve svítivě zelené bundě, když za ním Baumrtová došla a optala se na stav věcí.

„Pár minut? Myslíte dvě, nebo deset?“ optala se ho viditelně znepokojená Baumrtová.

Několik ruských plavců si radši mávlo na taxíka a vyrazili na bazén za své. Šéf českého svazu Petr Ryška už se taky chystal situaci řešit.

„Mám objednat taxi? Aby tady nebyl autobus dřív, než přijede…“ strachoval se.

Právě v té chvíli autobus dorazil a odjel k hale ve čtvrti Tollcross. Byla to sice cesta přes půl města, to se dá ale po obchvatu projet za dvacet minut. Pokud tedy nehraje Celtic, jako v sobotu odpoledne. Všechno klaplo a 93 minut před startem Baumrtová vystupovala z autobusu před halou.

„Ten autobus mě naštval. Samozřejmě, že je to stres, ale přijela jsem furt včas,“ řekla Baumrtová po závodě.

V něm jí potkala další katastrofa. Hned na začátku závodu sklouzla po startovní liště, z které se závodnice odráží do boje. Po pár metrech tak na soupeřky nabrala ztrátu.

„Nechápu, jak se to může stát, asi nebyl můj den,“ zlobila se Baumrtová.

Do cíle se nakonec dostala za 28,38 sekundy a stačilo to na sedmé místo. Závod vyhrála nová evropská rekordmanka Georgia Daviesová (27,33), na bronz ale stačilo Fince Mimose Jallowové 27,70. Baumrtová přitom v sobotní ranní rozplavbě plavala jen o osm setin pomaleji.

„Jsem z toho smutná. Třetí měla 7,70, já jsem ráno jela 7,78. Medaile byla zase kousek. Asi mi to není souzené. Na stovce to bude těžší…“ povzdechla si Baumrtová.

Jan Micka se ve finále na 1500 metrů kraul 700 metrů držel v nejlepší pětce, druhou polovinu závodu si ale protrpěl a dostal se do cíle osmý za 14:59,49 minuty. Na šampionátu už má za sebou šesté místo v závodě na 400 metrů.

„Osmé místo je krásné, mám druhé finálové umístění ve druhé olympijské disciplíně. To je fajn. Nejsem ale spokojený s časem, plaval jsem o vteřinu pomaleji než v rozplavbě,“ litoval Micka. „Rozjel jsem to slušně, na první čtyřstovce jsem byl o šest sekund rychlejší proti rozplavbě. Po deváté stovce jsem ale dostal krizi. V závěru už jsem neměl tolik sil, kolik bych potřeboval.“

Dva národní rekordy na finále nestačily

Večer přinesl další dva české rekordy. Dvacetiletý Tomáš Franta v semifinále na 100 metrů znak časem 54,63 o dvě setiny zlepšil svůj dopolední nejlepší český výkon z rozplavby. Skončil dvanáctý.

„Jsem jak výškaři. Zatímco ti to posouvají po centimetrech, tak já po setinkách. Je to samozřejmě kvůli penězům. A že jich za to mám...“ chechtal se Franta, který si spravil náladu po neúspěchu na padesátce. „Je to úžasný pocit, protože každý sportovec je rád za každé takové zlepšení. Ráno se mi plavalo parádně, z tohoto odpoledního představení mám takové smíšené pocity.“

Frantu zbrzdila kolize s Italem Thomasem Cecconem ve vedlejší dráze.

„Byl také hodně u dráhy, udělal záběr a já jsem se mu svezl po vlně, takže se dá říct, že jsem ten záběr promáchnul, což mě trošku vykolejilo. Je to nepříjemné, ale už to bylo na těch posledních pěti metrech,“ hodnotil Franta.

Barbora Závadová zaplavala v semifinále národní rekord na 200 metrů motýlek. Čas 2:11,65 sekundy, kterým o 44 setin vylepšila loňský čas z MS v Budapešti, jí stačil na 11. místo.

„Je to osobní rekord, to člověk nemůže být nespokojený. Jsou to pomalé krůčky k časům, které bych chtěla plavat,“ pochvalovala si Závadová.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud