28. dubna 2020 • 10:20

Šikana z Číny? Plavec kritizoval doping, rodiče to schytávají: Výkaly na zahradě

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Znectěný čínský plavec Sun Jang začal po celosvětově sledovaném procesu arbitráže svůj osmiletý dopingový trest a jeden z jeho největších kritiků za svoje postoje dostává co proto. Rodiče australského plavce Macka Hortona, který na loňském MS odmítl stát se Sunem na jedněch stupních vítězů, jsou cílem dlouhodobé šikany, kterou přisuzují Sunovým fanouškům.



Sun Jang dostal od mezinárodní sportovní arbitráže CAS koncem února osmiletý zákaz startů za své jednání při antidopingové kontrole ze 4. září 2018, kdy jeho spory s dopingovými komisaři skončily tak, že člen jeho ochranky rozbil odebraný krevní vzorek kladivem.

Paradoxně však zůstaly v platnosti Sunovy výsledky ze světového šampionátu 2019 v korejském Kwangdžu, kde Sun vyhrál závody na 200 a 400 metrů kraul. Po vyhlášení čtyřstovky se s ním Australan Horton odmítl postavit na stupně vítězů.

Sám Horton je dlouhodobě terčem kampaně Sunových čínských podporovatelů. A teď vyšlo najevo, že ušetřeni nezůstali ani jeho rodiče Andrew a Cheryl, kteří se o své zážitky podělili s The Weekend Australian Magazine.

Australský plavec Mack Horton
Australský plavec Mack Horton

Během posledních čtyř let zažili vloupání do svého domu v Melbourne, vyhrožování jejich nejmladšímu synovi Chadovi, i hackerský útok na počítačový systém v Andrewově firmě. V článku se objevuje spekulace, že pachateli můžou být Číňané, kteří jsou v zemi na čínských vízech.

Hortonovy rodiče rušil hluk z aleje za domem, kde někdo pozdě v noci bouchal na pánvičky, byli terčem telefonických výhrůžek, v bazénu našli střepy, na zahradu jim házeli psí výkaly.

„Tohle není amatérská operace. Příběh Hortonových je velmi zneklidňující. Říká to něco o dosahu cizích mocností uvnitř Austrálie,“ citoval magazín bezpečnostního analytika. Horton přiznal, že před ním rodiče informace o situaci dlouho tajili.

„Abych byl upřímný, původně jsem nevěděl, co se děje, rodiče se mě snažili chránit,“ řekl Horton. „Moje hlavní starost je o moji rodinu. Vidět a slyšet, jaký dopad to mělo na ty, které miluju, je ta nejhorší část.“

Sunovi zatím běží jeho trest, vyhlásil však, že se odvolá ke švýcarskému federálnímu soudu. Ten ovšem kvůli koronavirové krizi v zemi přerušil činnost do 19. dubna.

Australský plavec Mack Horton
Australský plavec Mack Horton

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud