Martin Hašek
Premium
3. srpna 2019 • 18:14

Zakalené slunce. Velký spor na pozadí skandálu plavecké superstar

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Během světového šampionátu v plavání nad korejským Kwangdžu přelétávaly stíhačky, když ruské letadlo narušilo místní letecký prostor, a pak v reakci na dvě rakety vypálené na výstrahu soudruhem Kimem ze severu. Malá válka ale zuřila i přímo uvnitř plaveckého národa, rozděleného kauzou Číňana Sun Janga. Na pozadí jeho záhadného dopingového případu se rozhořel spor o hranicích slušnosti, respektu k soupeřům a také vyjádření svobodného názoru.



Sun. Anglicky slunce. Postava čínského hrdiny zářila nad sbírkou pozoruhodných příběhů plaveckého MS jako skutečná hvězda z oblohy. Její přiotrávené paprsky paradoxně vylákaly šampionát z televizního zatmění a vrhly ho do světla všeobecné pozornosti.

Žijeme ve světě, v němž si lidé pomalu nevšimnou, když padají deset let staré rekordy legendárního Michaela Phelpse. Ale gesta ze stupňů působí. Lákají, protože se děje něco divného, něco, co odporuje přirozenému řádu věcí, jakási kontroverze, která budí rozvířené emoce. Jestli se o nějaké události z  Kwangdžu bavili lidé v hospodě, tak o spadlém patře na diskotéce kousek od plavecké vesničky. A potom o Sunovi a incidentech při jeho vítězných medailových ceremoniálech.

Hned v první večer šampionátu způsobil pozdvižení Australan Mack Horton. Zrzounek s tváří, jejíž jemnost v civilu zvýrazňují kostěné obroučky, zůstal se svým nevinným výrazem stát mimo stupně vítězů. A Suna se stranil i při následném fotografování. Po dalším závodě sice Brit Duncan Scott na bronzový stupínek vyskočil, musel ale strpět spršku ostrých slov, která na něho Sun chrlil z nejvyššího schůdku. Při fotografování si pak od Číňana o několik krůčků poodstoupil.

Podstata problému tkví v netradičních událostech při antidopingovém odběru z loňského 4. září. Sun si na ten den v systému ADAMS nahlásil mezi desátou a jedenáctou hodinou večer okno pro návštěvu antidopingových komisařů. Když dorazili, plavec nebyl doma. Zavolali mu, Sun dorazil s několika členy své rodiny a všichni se přesunuli do nedaleké klubovny, kde mělo dojít k odběru.

Sun ale začal zpochybňovat akreditaci asistenta dopingové komisařky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud