Martin Hašek
Premium
10. listopadu 2021 • 11:13

Trenérka nejen o Seemanové: Pracujeme týmově. Na koho řve: Drž hubu a plav?!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Příběh opravdového plavce napsala Barbora Seemanová na ME v krátkém bazénu v Kazani. Její trenérka Petra Škábová citlivě vážila, jestli medailovou hvězdu své skupiny pustit do bazénu i přes nepříjemné zdravotní problémy. Bojovné srdce odhodlané kraulerky ji ale nezklamalo. „Neříká co když a co kdyby. Jde za tím, nediskutuje,“ říká Škábová o Seemanové, která v Kazani vybojovala stříbro v závodě na 200 metrů kraul a svým příkladem vede a zároveň pomáhá nadupané tréninkové skupině, v níž se nově tuží i Jan Micka v comebacku po nejsložitějším roce svého života.



Na šampionátu v Rusku měla Petra Škábová na starosti celou výpravu jako tzv. zodpovědná trenérka. A doma na Strahově pečuje o značnou část reprezentace v motivované skupince, která zahrnuje současné hvězdy, nedávného borce na cestě zpátky do hry i talenty pro budoucnost. Na vrcholu je teď stříbrná bojovnice Barbora Seemanová.

Jak jste prožívala finále kraulerské dvoustovky, kde Seemanová navzdory zdravotní indispozici vyplavala medaili?
„Byly to trošku jiné nervy než obvykle. Protože jsem věděla, že Bára není úplně fit, což ji velmi limitovalo. Na druhou stranu jsem věděla, že bude strašně bojovat. Pro mě byly největší nervy posledních dvacet metrů, kdy ji dotahovala třetí a já se jenom modlila, aby ji nedotáhla, aby Báře zbyly síly. Což jí zbyly.“

MEDAILOVÉ POŘADÍ
ME V KAZANI

1. Rusko 11 5 8

2. Nizozemsko 8 5 5

3. Itálie 7 18 10

4. Švédsko 4 1 1

5. Maďarsko 3 1 1

6. Polsko 2 2 4

7. Bělorusko 2 2 0

8. Řecko 1 2 2

9. Německo 1 1 4

10. Rumunsko 1 1 1

14. ČESKO 0 1 0

Během šampionátu jste Báře kvůli nepříjemnému nachlazení nabídla odstoupení z dvoustovky, jak blízko k tomuhle scénáři bylo?
„Já jsem samozřejmě taky chtěla, aby bojovala, na druhou stranu zdraví je jenom jedno. Je to pouze nachlazení nebo slabší viróza. Ale to plavce dokáže potrápit strašně moc, protože tady jde nejvíc o dýchání a ona má s dechem problémy. Věřila jsem, protože byla den ode dne lepší. Nechávala jsem ji fakt hodně odpočívat, obyčejně na šampionátech ještě trénuje.“

Tušila jste, že vaši nabídku odmítne?
„Věděla jsem to, ale já jsem si s ní zdravotně prošla spoustu věcí, pro mě má tohle absolutní přednost. Ale když jsem viděla, že se lepší, tak jsem to už nenabízela.“

Co jí tahle zkušenost může dát?
„Myslím, že ji jedině posílí. Dá jí to zase energii, že i v těžkých situacích musí zabrat a že se nevzdá.“

Bára je teď uprostřed hodně náročného programu. Po mistrovství Evropy ji čekají tři týdny play off ligy ISL v Eindhovenu a hned poté start na světovém šampionátu v Abú Zabí. Nehoní moc zajíců?
„Myslím, že kdybychom v sobotu zavolali, že Bára je nemocná a neodjíždí, tak by to Česká republika přežila. Všichni tu podali výborné výkony a zaznamenali skvělé výsledky, asi bychom se bez toho obešli, ale jak ji znáte, tak ona nechtěla. Už jsem jednou měla v plánu ji takhle stáhnout z mistrovství světa s obrovskými bolestmi ramen a byla jsem zahnaná. Nemám zase takovou sílu, můžu jen nabízet.“ (úsměv)

V Kazani se čeští plavci předvedli v omezené konkurenci hromadou finálových účastí, ale i národních rekordů. Je to náznak, že do budoucna bude špička širší než v minulosti?
„Hrozně v to věřím. Líbí se mi, jak tady zaplavali skvěle a že to není o jednom člověku, ale je to fakt týmové. Sešla se výborná parta, 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud