20. října 2023 • 14:57

Tajemství šampionů: Perun & Dave se na MS připravovali i v komoře pro letce

Autor: mrs
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Beachvolejbalisté Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem přivezli ze světového šampionátu v Mexiku historické zlato. K úspěchu je dovedla také zajímavá tréninková metoda. Před turnajem se zavírali do speciální komory určené pro letce.



Světový šampionát se konal v mexickém městě Tlaxcala ležícím v nadmořské výšce přes 2 200 metrů. Aby se česká dvojice na tyto podmínky připravila, začala pravidelně docházet do Ústavu leteckého zdravotnictví v Praze. Právě tam mají zařízení, které umí nasimulovat vysokou nadmořskou výšku.

„Vypadá to jako obrovská železná bedna, která je hermeticky uzavřená. Díky technologickým systémům jsme tam klukům vytvořili stejné podmínky atmosféry, jako jsou v Mexiku. Takže ačkoliv byli v Praze, dýchali kyslík, který bývá ve výškách okolo 2500 metrů,“ vysvětluje Jakub Tlapák, specialista pro hyperbarickou leteckou medicínu. „Primárně se věnujeme pilotům, protože vysoké nadmořské výšky jsou jejich přirozeným prostředím,“ dodává.

Zatímco dřív se za řídkým vzduchem museli sportovci trmácet na dlouhé týdny do hor, dnes je všechno podstatně jednodušší. „Samozřejmě se nabízela i varianta někam vyjet. Kluci ale byli limitovaní tím, že je před Mexikem čekal ještě turnaj v Paříži. Takže jsme to vymysleli tímto alternativním způsobem,“ vysvětluje odborník.

Takzvaný vysokohorský trénink není žádná novinka. Velký zájem o něj stoupl už po olympiádě 1968, která se konala v Mexiku. Tehdy se poprvé prokázala souvislost mezi zhoršeným výkonem a nadmořskými výškami. V současné době vysokohorský trénink využívají například i elitní cyklisté jako Tadej Pogačar nebo Mathieu van der Poel.

„Ondra s Davidem nás navštěvovali především z důvodu adaptace. Nebyli pak v takovém šoku, když přijeli do Mexika. Jejich organismus byl v daleko větší pohodě a daleko lépe se s tím vypořádal. Kluci se díky tomu mohli věnovat více technickým záležitostem,“ dodává Tlapák.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud