1. července 2009 • 14:24

Liberec: lži v číslech

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

O desítky milionů korun se liší skutečné náklady, které minulý týden představila libereckým zastupitelům prezidentka lyžařského mistrovství světa Kateřina Neumannová, od plánů starých jen několik měsíců.



Deník Sport porovnal vyjádření představitelů organizačního výboru s realitou a zjistil spoustu nejasností.

PROBLÉM ČÍSLO 1: NÁKLADY

Rozpočtová kázeň rozhodně není to, čím by se pořadatelé libereckého sportovního svátku mohli chlubit. Ještě dva měsíce před začátkem mistrovství světa počítali s náklady ve výši 466 milionů korun, což byla mimochodem částka i na úrovni očekávání bývalého prezidenta organizačního výboru Romana Kumpošta. „Na organizaci šampionátu bude potřeba 466 milionů korun, ale toto číslo se ještě nejspíše lehce hne nahoru. Jednalo by se z mé strany o spekulaci, ale osobně si myslím, že o desítky milionů na nějakých 500 milionů, ale je to jen můj odhad,“ řekl tehdejší mluvčí šampionátu Zdeněk Soudný 10. prosince. Nakonec se však ukázalo, jak rychle se dají peníze utrácet. Skutečné náklady totiž Neumannová vyčíslila na 623 257 000 korun.

PROBLÉM ČÍSLO 2: UMĚLCI

Osmdesát milionů korun měly původně stát doprovodné programy během mistrovství světa. S tímto odůvodněním organizační výbor zažádal o dotaci patnáct milionů korun a od Libereckého kraje ji v únoru dostal. Toto rozhodnutí bylo už tehdy podrobeno tvrdé kritice, protože kraj letos libereckou kulturu podpoří jen 350 000 korunami. Skutečné náklady šampionátu na umělce během MS však činí jen 29 820 000 korun! Organizační výbor, který si měl celou tuto částku sehnat sám, tak dostal na vystoupení Michala Davida nebo Dády Patrasové víc než polovinu z veřejných peněz.

PROBLÉM ČÍSLO 3: DOJENÍ STÁTU

Když loni před Vánocemi obdržel organizační výbor dárek ovázaný premiérem Mirkem Topolánkem v hodnotě 189 milionů korun na přípravy mistrovství světa, zdálo se, že doba dojení státní kasy tím skončila. „Jsem si téměř jistý, že toto jsou poslední finanční prostředky, které od státu na šampionát obdržíme,“ řekl 10. prosince Zdeněk Soudný, tehdejší mluvčí mistrovství světa. Skutečnost? Prezidentka Neumannová už týdny vyjednává s politiky o tom, aby pomohli zamáznout schodek v hospodaření, který činí 116 milionů korun.

PROBLÉM ČÍSLO 4: MARKETING

56 650 000 milionů korun na marketing se skví v účtech. Také je vám divné, kam se v propagační kampani pro mistrovství světa poděly? Je to jednoduché, nikdy zřejmě nebyly skutečně vydány. „Podařilo se nám dojednat takové podmínky, že mediální partneři nám mediální prostor poskytnou z velké části bezplatně a předpokládané náklady na kampaň reálně vydaných peněz se pohybují kolem pěti milionů korun,“ řekl loni v září Jan Hlaváček, člen organizačního výboru a šéf kampaně. „To je částka, kterou bychom ještě určitými marketingovými aktivitami snížili, rádi bychom se dostali na poloviční a ještě možná nižší částku.“

PROBLÉM ČÍSLO 5: VSTUPENKY

Prodej lístků měl být jedním z největších příjmů organizátorů. Ještě koncem minulého roku se těšili na příjmy kolem 120 milionů korun. „V současné době máme prodáno vstupenek za 25 milionů korun,“ uvedl Zdeněk Soudný 7. ledna, 42 dní před startem šampionátu. „My teď pracujeme v režimu kolem 70 až 80 milionů korun. To je náš nejnižší odhad, 120 milionů je maximum.“ Minulý týden Neumannová přiznala, že prodány byly vstupenky pouze za 30 milionů korun.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud