Martin Hašek
2. prosince 2023 • 13:50

Náhoda? Novák znovu jel skvěle. Na stupně vítězů ztratil jen 6,5 sekundy

Autor: Martin Hašek, inf
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Náhoda? Tak to ani náhodou! Týden po svém přelomovém druhém místě v Ruce běžec na lyžích Michal Novák potvrdil formu i na bruslařské desítce s intervalovým startem ve švédském Gällivare. Celou dobu se pohyboval na předních pozicích a nakonec dojel na devátém místě, 11,6 sekundy za vítězným Norem Paalem Golbergem.



Novák od závodu figuroval na mezičasech hodně vysoko. Na 1,9 kilometru byl druhý o 0,4 sekundy za Norem Amundsenem, v polovině závodu byl o 2,2 sekundy třetí za Krügerem a Amundsenem. Na dalších mezičasech se pořadím propadl do druhé poloviny první desítky, kterou v závěru udržel.

Když dojel do cíle, jako první závodník elitní červené skupiny se dostal do průběžného vedení a na chvilku si tak sednul na sedačku pro lídra. Brzy ji ale musel opustit kvůli Janu Thomasu Jenssenovi, který ho, stejně jako minulý týden v Ruce, těsně porazil.

V dramatickém závodě ho nakonec od vítězného Golberga dělilo jen 11,6 sekundy, na stupně vítězů ztratil 6,5 sekundy. Celkové pořadí ovládli Norové, za Golbergem skončili Harald Östberg Amundsen a Ilver Tildheim Andersen. Norové zabrali šest z prvních sedmi míst a sedm příček z nejlepší destíky. Z jiných týmů se kromě Nováka do desítky protlačili už jen pátý Brit Andrew Musgrave a osmý Rakušan Mika Vermeulen.

Článek pokračuje pod infografikou

Novák má za sebou výborný start do sezony a podruhé za sebou se dostal do nejlepší desítky. Znovu byl ve hře o stupně vítězů a jeho cílem zůstává pokusit se vyhrát závod Světového poháru.

„Myslím, že si na sebe dělá velký tlak. To je možná podobnost se mnou. Zpětně jsou moje zkušenosti takové, že tohle je dvousečné. Z legrace jsme říkal Vasilovi, že mě zajímá, jestli příště bude brát čtvrté místo jako špatné,“ usmívá se Lukáš Bauer, který vyhrá 19 závodů Světového poháru. „Přeju Michalovi, aby se mu dařilo, aby výsledků zopakoval dost, ideálně sebral vítězství. Uvidíme… Nejen já, ale i Katka Neumannová jsme vytyčili nějaký směr. Bylo by dobré, aby někdo převzal štafetu dál.“

NEJLEPŠÍ UMÍSTĚNÍ NOVÁK V SP
Individuální distanční závody  
26. listopadu 2023 20 km bruslením (hromadný start) Ruka 2.
4. prosince 2021 15 km bruslením (intervalový start) Lillehammer 5.
28. listopadu 2021 15 km bruslením (stíhací závod) Ruka 5.
1. ledna 2023 10 km klasicky (stíhací závod) Val Müstair 8.
2. prosince 2023 10 km bruslením (intervalový start) Gällivare 9.

ČESKÁ VÍTĚZSTVÍ V SP

Kateřina Neumannová

19

Lukáš Bauer  

19

Květa Jeriová Pecková

8

Blanka Paulů

2

Alžběta Havrančíková

2

Martin Jakš    

1

Milan Šperl

1

Martin Koukal

1

SP V GÄLLIVARE

NEDĚLE

9.50     štafeta žen

12.00   štafeta mužů

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud