27. prosince 2011 • 11:31

Běžec Bauer se před Tour de Ski s Colognou nehecoval

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Běžec na lyžích Lukáš Bauer chce dokázat, že etapová Tour de Ski s výšlapem do sjezdovky Alpe Cermis je jeho doménou. Závod, který vznikl po vzoru cyklistické Tour de France, už dvakrát vyhrál a na stupně vítězů chce i letos.



"Neznamená to, že když nevyjde Tour a jinak budu jezdit výborně, že bude sezona neúspěšná. Je to ale vrchol a chci být do tří," řekl Bauer začátkem prosince.

Do sezony vstoupil nejlepší český běžec kvůli nachlazení opožděně, odjel mini tour v Kuusamu, kde skončil devátý, a třetí dojel na třicítce v Davosu. Jinak trénoval, pobýval ve vysokohorském prostředí a ladil formu směrem k Tour de Ski. "Tam by vše mělo gradovat a měl bych jezdit nejlépe. Zatím jde vše podle plánu," řekl.

Před vánočními svátky se potýkal s lehkým nachlazením, ale trénoval i v dešti a podle manažera Martina Müllera dnes odjel do Oberhofu. Tam vše ve čtvrtek začne prologem a po jedenácti dnech, z toho devíti soutěžních, vyvrcholí ve Val di Fiemme.

"Doufám, že budu jedním z těch, kteří budou nebezpeční," přál si Bauer a mezi favority pasoval hlavně Nora Pettera Northuga a Švýcara Daria Colognu. "Ale okruh je celkem široký, což je dobře, a o to může být Tour zajímavější," řekl Bauer

Bauer má z uplynulých pěti ročníků na kontě dvě vítězství (2008 a 2010). Stejným počtem výher se pyšní už jen Cologna (2009 a 2011), který stejně jako Bauer dojel ještě jednou třetí. Oba proto patří mezi největší favority etapového závodu, ale spolu se o Tour nebavili. "Nehecovali jsme se, to ne,"
smál se Bauer.

Program Tour de Ski se skládá z devíti dílů během jedenácti dnů, což je nejvíce v její krátké historii. Novinkou bude závod v Toblachu, pro muže na pět kilometrů klasicky.


"Program jsem moc nestudoval, spíše časové bonifikace, ale ono není moc co vymyslet. Jde o to být co nejlépe nahoře na Alpe Cermis a já v uplynulých ročnících vždy dokázal, že mi vícedenní závody vyhovují," řekl Bauer. "Speciální triky zrovna nemám, ale důležité je šetřit energií, to se vždycky hodí," doplnil.

Náročnost Tour de Ski spočívá v její délce, ale i v přesunech z jednoho místa na další. "Proto zde mají mnohem víc než jinde význam drobné chyby. Je to extrémně náročný závod nejen pro závodníky, ale možná i více pro servismany a realizační tým. Najdete hodně věcí, které ovlivňují výsledek," uvedl Bauer na czech-ski.com.

Čtyřiatřicetiletý Bauer řekl, že nemá oblíbenou nebo neoblíbenou etapu, ale těší na 35 km dlouhý přejezd z Cortiny d'Ampezzo do Toblachu. "To má své jedinečné kouzlo," vzpomínal a dodal: "Jinak jsme si ale jist, že každý se během Tour těší na těch posledních pár metrů před cílem na Alpe Cermis, kde už to konečně skončí."

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud