23. února 2013 • 15:35

Norům vypálil rybník Cologna, Bauer doběhl ve skiatlonu 23.

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Švýcarský lyžař Dario Cologna vyhrál na mistrovství světa skiatlon na 2x15 kilometrů. Nejlepší český běžec Lukáš Bauer obsadil 23. pozici se ztrátou 27 vteřin na vítěze. Za Colognou, jenž vybojoval první medaili ze světového šampionátu v kariéře, doběhli Norové Martin Johnsrud Sundby a Sjur Röethe. Jejich hvězdný krajan Petter Northug jako obhájce prvenství skončil čtvrtý.



Další čeští reprezentanti Martin Jakš a Jiří Magál obsadili 28. a 31. místo. Samotný Bauer nad svým výsledkem příliš nejásal. "Extra nadšený zrovna nejsem, ale zase jsem závod spíš bral tak, abych se rozzávodil. Takže teď je nutné si odpočinout a zvednout hlavu před dalším pokračováním mistrovství," uvedl Bauer, který se až po poradě s reprezentačním trenérem Miroslavem Petráskem rozhodne, zda absolvuje středeční volnou patnáctku.

Pro Colognu závod smolně začal, ale o to velkolepěji skončil. Šestadvacetiletý olympijský vítěz z roku 2010 z volné patnáctky hned v prvním kole klasické části upadl, ale rozhodit se nenechal a celou dobu pak kontroloval tempo v popředí pelotonu.

Bauer plnil svoji taktiku, když se v první polovině klasického úseku pohyboval ukrytý v "balíku", aby šetřil síly na bruslařskou část. Ani v ní až na pár momentů neatakoval úplnou špičku závodu. Bauer připustil, že měl problémy ve chvílích, kdy lídři závodu výrazně přidali.

"Jakmile se ve skejtu objevily nástupy, nestíhal jsem. Velmi těžko jsem v té skupině visel a nebyl schopen to zachytávat. I když jsem se hodně snažil, stačilo malé zaváhání a z nějakého sedmého místa v polovině bruslení jsem se propadl někam k pětadvacátému," popisoval Bauer. "Pak se už těžko propracovávalo vpřed," poznamenal závodník liberecké Dukly.

Tradiční taktikou svázaný závod s hromadným startem zkusil deset kilometrů před koncem oživit nástupem Sundby, který si vypracoval až patnáctivteřinový náskok. Ovšem stíhači vedení Colognou pět kilometrů před cílem odvážného Nora dostihli a zadělali na dramatický finiš.

Cologna, trojnásobný vítěz Světového poháru a Tour de Ski, v posledních táhlých kopcích nasadil strhující tempo, kterým odrazil i norskou přesilu. Dvacetimetrový náskok v cílové rovince už s přehledem uhájil. Drtivě finišující Northug skončil zklamaný až za dvěma reprezentačními kolegy a po čtvrtečním stříbru ze sprintu další medaili nezískal.

Mistrovství světa v klasickém lyžování ve Val di Fiemme - skiatlon:
Muži (2x15 km): 1. Cologna (Švýc.) 1:13:09,3, 2. Sundby -1,8, 3. Röthe -2,0, 4. Northug (všichni Nor.) -5,2, 5. Vylegžanin -6,1, 6. Legkov (oba Rus.) -10,1, 7. Halfvarsson -11,6, 8. Hellner (oba Švéd.) -12,0, 9. Angerer (Něm.) -12,4, 10. Gaillard (Fr.) -12,7, ...23. Bauer -27,6, 28. Jakš -46,3, 31. Magál -51,5, 66. Horyna (všichni ČR) -7:14,6.

Zklamaní Lukáš Bauer a Jiří Magál v cíli skiatlonu na MS ve Val di Fiemme
Zklamaní Lukáš Bauer a Jiří Magál v cíli skiatlonu na MS ve Val di Fiemme

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud