30. října 2012 • 14:44

Dobýt zlato, měnit tabulky. Takové jsou cíle pro královnu Sáblíkovou

Autor: bb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když se rychlobruslařka Martina Sáblíková podívala na poslední výsledky své velké konkurentky Stephanie Beckertové, začala ji jako tradičně sžírat nervozita. Německá závodnice zajela před startem sezony, jež vypukne Světovým pohárem 16. listopadu, o kousíček lepší čas na 3000 metrů. Což je pro dvojnásobnou olympijskou vítězku výstraha i motivace. „Ale příprava proběhla dobře. Uvidíme, jak to bude vypadat na ledě,“ říká královna dlouhých tratí.



Do tréninkového deníčku už si vypsala cíle pro nadcházející sezonu. Neříká je tak vehementně jako kouč Petr Novák. „Jako trenér musím říct, že jsme se dostali do stadia, kdy nemůžu říct nic jiného, než že by Martina měla bojovat titul o mistryně světa, pokusit se být na stupních vítězů na mistrovství Evropy i světa ve víceboji. A může měnit historické tabulky ve Světovém poháru. Hlavní cíl je mistrovství světa na jednotlivých tratích a tam zlato,“ říká trenér.

Sáblíková se jen pousměje. „Jsem o něco skromnější, ale v něčem se shodujeme,“ odvětí rychlobruslařka, která je přes svou dominanci vždycky znovu a znovu nervózní. „Nejhorší ze všeho je první závod. Sice předtím absolvuju závody jako třeba v Inzellu, ale to je něco jiného. Od prvního závodu se odvíjí celá sezona. Doufám, že to bude dobré.“

Čeká ji předolympijská sezona se zastávkami Světového poháru v Nizozemsku, Rusku, Kazachstánu, s mistrovstvím světa ve víceboji v Norsku a hlavně s vrcholem sezony v podobě světového šampionátu na jednotlivých tratích v Soči, který bude zároveň testem pro Hry.

„Vstupujeme do předolympijské sezony. Co bylo třeba, to už jsme si všechno vyzkoušeli v minulosti. Já mám jako trenér ještě něco v rukávu, kdyby bylo třeba něco vytáhnout. Martina, Karolína Erbanová i nová děvčata pořád mají rezervy,“ říká Novák, který by v Soči rád udržel pozice z Vancouveru. Tam Sáblíková získala dvě zlata a bronz.

Rychlobruslařka zakoulí očima. „Poslouchá se to dobře, akorát se jsem začala být nervózní o něco dřív.“ Novák však přidá: „Doufám, že o medaile bude bojovat i Kája a Martina v tom nebude sama.“

Jednou by rád viděl na Hrách i start týmu. I když možná ještě ne pro Soči, do budoucna spoléhá na úspěch tří závodnic, které se probojovaly do juniorského Světového poháru. Natálie Tauchenová, Eliška Dřímalová a Nikola Zdráhalová by mohly být budoucností českého ženského rychlobruslení.

„Jdeme na trénink, ony se pořád řehtají, nálada je úplně jiná. Takový tým, když vezmu i kluky, možná nemají kolektivní sporty,“ říká Novák.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud