14. července 2011 • 04:57

Nejdražší klub planety: Manchester United

Autor: pan
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Není pochyb o tom, že dosáhnout v profesionálním sportu úspěchu nelze bez  dostatečného finančního zabezpečení. Je jedno, zda jde o evropský fotbal,  baseball, americký fotbal či basketbal.



Na jednu stranu mají špičkové kluby  obrovské příjmy z prodeje hráčů, reklam a televizních práv, na straně druhé  ale i veliké finanční výdaje, které nejednoho giganta dovedou na pokraj krachu.

Pokud však hledáte kluby s největší hodnotou, obraťte svou pozornost prakticky výhradně na fotbal. Ať již ten evropský či americký. Právě tyto týmy totiž vládnou světu. Mezi nejbohatších deset se kromě nich dostal již jen celek z americké baseballové ligy New York Yankees.

Pravý finanční boom zaznamenal v posledním čtvrtstoletí především americký fotbal, jehož zisky vzrostly o neuvěřitelných 700 %. Dvaatřicet týmů NFL si z vysílacích práv rozdělilo 3,8 bilionů dolarů.

Přesto primát klubu s největší hodnotou patří fotbalovému týmu, ale tentokrát v evropském podání - Manchesteru United. Do TOP 10 ho však doprovodil již jen Real Madrid a jeho konkurent z Premier League Arsenal Londýn.  Jasnou nadvládu zde totiž mají právě týmy z Národní fotbalové ligy.

Internetové stránky Forbes.com sestavily žebříček padesáti  klubů světa s největší hodnotou. My vám v našem přehledu přinášíme elitní desítku.

1. Manchester United


Cena: 1,86 miliardy
Vlastník: Rodina Glazerů

Primát nejbohatšího klubu světa drží rudí ďáblové, kteří mají po celém světě 333 milionů fanoušků, na Facebooku se k obdivovatelům svěřenců Sira Alexe Fergusona hlásí dalších 17 milionů lidí z celého světa.


 

 

2. Dallas Cowboys


Cena: 1,81 miliardy dolarů
Vlastník: Jerry Jones

Stříbrná medaile patří týmu NFL Dallas Cowboys. Klub má prodáno přes patnáct tisíc VIP míst, za které jejich majitelé platí 340 dolarů za jediný zápas. (asi 5900 korun).




 

3. New York Yankees


Cena: 1,7 miliardy dolarů
Vlastník: Rodina Steinbrennerů

Na pomyslný stupeň vítězů se dostává i jediný zástupce baseballu v elitní desítce - New York Yankees. Jen pro zajímavost, druhý baseballový tým v tomto ohledu jsou slavní Boston Red Sox, jejich hodnota je ale o 86% nižší.

Yankess jsou týmem z největší hodnotou, pokud jde o baseballFoto Reuters



4. Washington Redskins


Cena: 1,55 miliardy dolarů
Vlastník: Dan Snyder

Bramborovou medaili obsadil tým Washington Redskins, který se ale v posledním desetiletí stal celkem s největším průměrným příjmem, který činí 76 milionů dolarů.


 

5. Real Madrid


Cena: 1,45 miliardy dolarů
Vlastník: Členové klubu

Bílý balet zatím pod koučem Mourinhem nevyhrál tolik trofejí, kolik by si jeho fanoušci představovali, ale s finančním příjmem mohou být jeho vlastníci spokojeni. Výdělkem přes 537 milionů dolarů se mu mezi kluby může rovnat jen konkurent z NFL New York Yankees.



Real Madrid může být se svými zisky spokojenFoto ČTK



6. New England Patriots


Cena: 1,37 miliardy dolarů
Vlastník: Robert Kraft

Navdory nejvyšším cenám lístků v celé americké fotbalové lize je poptávka po vstupenkách na New England stále značná. Odpovídá tomu i cena týmu.


 

7. Arsenal


Cena: 1,19 miliardy dolarů
Vlastník: Stanley Kroenke

Vlatník "Kanonýrů" Stanley Kroenke nemá ve svých rukou jen Rosického Arsenal. Do jeho majetku patří i klub NHL Coloradu Avalanche, basketbalový Denver Nuggets a aby byl seznam úplný, naleznete zde i tým NFL St. Louis Rams.


 

8. New York Giants


Cena: 1,18 miliardy dolarů
Vlastník: John Mara a Steven Tisch

New York Giants patří k nejpopulárnějším klubům světa a tomu odpovídá i jeho hodnota. Konečně i pronájem stadionu za stadion New Meadowlands, který činí 18 milionů dolarům, je toho důkazem.



New York Giants patří k nejvíce ceněným týmům světaFoto Reuters




9. Hostoun Texans


Cena: 1,17 miliardy dolarů
Vlastník: Robert McNair

V uplynulých devíti letech byl každý zápas týmu Houstonu vyprodán, a to navzdory skutečnosti, že jeho hráči si v této době připsali jen jeden titul.


 

10. New York Jets


Cena: 1,14 miliardy dolarů
Vlastník: Robert Wood Johnson IV.

Elitní desítku klubů s největší hodnotou uzavírá jak jinak klub z NFL - New York Jets. S hodnostou 1,14 bilionů dolarů se tak může směle měřit se světovou elitou.

Real Madrid může být se svými zisky spokojen
Real Madrid může být se svými zisky spokojen



Články odjinud


Články odjinud