16. ledna 2012 • 20:05

Předražená O2 arena: Audit odhalil stovky milionů korun navíc!

Autor: pan
Vstoupit do diskuse
16
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pořádný skandál související s výstavbou O2 areny odhalil audit společnosti Bestsport, která se na stavbě nejmodernější haly v Česku podílela. Podle výsledků si management nechal vyplatit při stavbě haly navíc až 300 milionů korun! Informaci přinesla Česká televize podle které pobírali lidé z vedení firmy dvojí plat.



Kromě standardního přijmu se ne jejich kontě objevovaly další sumy, které byly propláceny na základě faktur, jimiž někteří představitelé účtovali tu samou činnost přes své soukromé firmy.

Mezi viníky patří například Oldřich Kračmer z investičního oddělení, který si kromě platu přišel navíc na 39 milionů korun za administrativní služby, slušnou sumičku si připsal i Karel Hudera, jenž si na základě vypracovaného manuálu postupu prací přišel navíc na 37,5 milionů korun. Třetí do party je Vladimír Klimeš z administrativy, jenž si zajištěním investičního záměru polepšil o 8,5 milonů.

Celková ztráta pro firmu by se tak měla pohybovat okolo 300 milionů korun.
Do prodělečné akce však bylo dle člena představenstva Bestsportu Zdeňka Ertla zapojeno mnohem více lidí. "Je to řádově mezi deseti dvaceti lidmi a subjekty," uvedl pro ČT Ertl.

Výsledky auditu a finančních úniků se v současnosti zabývá policie. "V současné době se shromažďují listinné materiály a byl zadán znalecký posudek," informovala mluvčí městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Stavba haly začala ve Vysočanech v září roku 2002, ukončena byla v březnu 2004. Celkové náklady se pohybovaly ve výši 8 miliard korun. Vlastníkem nejmodernější haly v Evropy je společnost Bestsport.

Původně nesla hala název Sazka arena, v roce 2008 si stavbu pronajala Telefónica O2 a halu přejmenovala na O2 arenu. V současné době v hale probíhá celá řada kulturních a společenských akcí. Jako domácí stadion ji využívají hokejisté Slavie.


Vstoupit do diskuse
16
Články odjinud


Články odjinud