Jiří Punčochář
2. února 2014 • 21:19

Super Bowl ONLINE: Kvůli zápasu v mrazu se zastavila celá Amerika

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE 0:30 | Je to zápas, během kterého se zastaví život v celé Americe. Jinými slovy zamrzne. To samé bude po letech platit i pro utkání samotné. Slavný Super Bowl, finále ligy amerického fotbalu, se stěhuje na otevřený stadion do New Jersey, kde se teploty očekávají kolem nuly. Může chumelit, může se hrát v blátě. Může to být víc válečný boj než zápas. Finalisty z Denveru a Seattlu čeká velká výzva: vyrovnat se nejen se soupeřem, ale i s mrazem.



Zámořská sportovní událost roku je tu. V USA sleduje Super Bowl 110 milionů diváků, tedy téměř každý třetí Američan. Finále trumfuje také v příjmech za reklamu. Například stanice Fox nasadila cenu za půlminutovou reklamu na čtyři miliony dolarů (přes 80 milionů korun). Přímo na stadion dorazí 83 tisíc lidí. A cena vstupenky? Čtyřčlenná rodina zaplatí skoro milion korun! Také samotní aktéři inkasují velké sumy. Za vítězství v Super Bowlu dostane každý hráč 92 tisíc dolarů (1,8 milionu korun), poražený automaticky obdrží 46 tisíc dolarů (920 tisíc korun).

Letošní finále bude mít mrazivé kulisy, což může být rozhodující. Peyton Manning z Denveru je nejen jednou z největších hvězd NFL. Taky je známý tím, že pokud je venku teplota kolem bodu mrazu nebo nižší, jeho výkony mají klesající tendenci. Aby ho trenéři cvičili na vyvrcholení sezony, které přichází vždy v lednu a na začátku února v play off , volili letos pro maximální možný počet tréninků venkovní prostředí. Jak známo, v Denveru ve státě Colorado je v zimě venku skutečně mrazivo.

Manning doufá, že v „mrazivé“ konfrontaci se soupeřem ze Seattlu mu to přinese úspěch. A taky druhý prsten pro vítěze Super Bowlu, kterých zatím nemá tolik jako jiné legendy.

„Kdykoliv můžete, je dobré si navodit podmínky, jaké vás čekají v zápase. I díky tomu se v zimě cítím pohodlně. Můžu si věřit,“ prohlásil Manning během tiskového dne před Super Bowlem, který Denver uspořádal na jachtě v zálivu státu New Jersey, sousedícího s New Yorkem.

Finále na blátě může mít říz

Právě volba New Jersey jako dějiště Super Bowlu budila už od svého zveřejnění velké diskuse. Finále NFL se dříve v chladných podmínkách hrávalo a odtud pramení přezdívky zápasů jako Ledový Bowl nebo Mrazivý Bowl, ale v posledních letech se musel vždy konat buď na zastřešeném stadionu, nebo v jižně položených státech, kde i na začátku února panují letní teploty.

Až letos může na Super Bowl zase sněžit. Finále v chumelenici (nebo na blátě, pokud bude nad nulou) může mít ještě větší říz než obvykle.

Samotní aktéři zápasů v zimě, i když mají vyhřívané střídačky a mimo hru si oblékají silné bundy, rádi ukazují svoji odolnost. Nastupují bez rukávů, od úst se jim kouří. Americký fotbal je sportem drsných mužů, nic pro slečinky.

„Za sebe můžu říct, že hraní v zimě k fotbalu patří. Navíc zima nehraje tak velkou roli, jak si hodně lidí myslí. Po pár minutách mráz tak jako tak přestáváte vnímat,“ tvrdí například Jim Kelly, bývalý hráč, který nastupoval 11 sezon za Buffalo. Zimy si tedy při zápasech užil až dost.

Některé týmy jsou na mráz zvyklé. Seattle, tým z města na západním pobřeží Spojených států, není. Přesto se o něm říká, že je v letošním Super Bowlu mírným favoritem.

Má vynikající obranu, se kterou mohou mít Manning a jeho Denver problémy. A výborně vede útok po zemi, tedy běh, ne přihrávky vzduchem. A to se Seattlu může v případném sněžení (nebo dešti) náramně hodit. Běh totiž nepřináší takové riziko ztráty míče jako nepřesná přihrávka. A že jich v obtížných klimatických podmínkách může být.

V polovině prosince vyhrál Seattle na MetLife Stadium, kde se Super Bowl odehraje, nad domácími Giants 23:0. Denver má letos bilanci 1:1 v zápasech, které se hrály, když bylo pod nulou.

Kdo přidá druhou výhru?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud