12. června 2020 • 19:17

Na stadionech až 2500 lidí, ale... Vláda znovu rozvolnila opatření

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sportovní fanoušci se dočkají, minimálně někteří. Vláda v pátek rozhodla o dalším rozvolnění opatření v boji s COVID-19. Od pondělí 15. června bude moci na hromadné akce až 2500 lidí. Týká se to areálů, které lze rozdělit na více sektorů, tedy i sportovních stadionů se sektory s vlastním vchodem a zázemím. V tiskové zprávě to oznámilo ministerstvo zdravotnictví.



Na stadionech bude znovu o něco více živo. Namísto současných pěti set osob, bude od 15. června moci navštívit sportovní akce 2500 lidí. Má to ale několik ALE!

„Akce bude možné pořádat v areálech se stavebně oddělenými sektory,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. K radosti sportovních nadšenců do této skupiny spadají i stadiony. „Každý sektor pojme maximálně pět set účastníků a musí mít vlastní vstup zvenčí,“ doplnil Vojtěch.

Účastníci akcí se zároveň nebudou smět pohybovat mezi jednotlivými sektory a na druhou stranu budou muset dodržovat odstup nejméně 1,5 metru od lidí, kteří nejsou z jejich domácnosti. Konkrétně to znamená, že diváci na tribunách budou smět sedět jen v každé druhé řadě a od ostatních osob je bude oddělovat minimálně jedno prázdné sedadlo.

Nově vydané rozvolnění opatření může být jakýmsi mezistupněm zvažovaného modelu, který by teoreticky mohl vejít v platnost o týden později 22. června, tedy po prvním kole nadstavby nejvyšší fotbalové soutěže. V zákulisí se totiž hovoří až o tisíci lidech na sektor. I zde však platí to, že by se hlediště začala sektorovat nikoliv standardně, ale dle vnějších vchodů a sociálního vybavení.

Už nyní je ale počet pěti set lidí na vyhrazenou část tribun a celkově až 2500 osob na stadionu značným posunem. Původně se totiž hovořilo o tom, že od 15. června bude na fotbalové zápasy moct „pouze“ tisíc osob.

„Náš stadion je schopen naplnit požadavky hygienické služby na oddělení sektorů, a kdyby to prošlo, mohli bychom mít až čtyři tisíce fanoušků na jeden zápas,“ napsal na Twitteru slávistický šéf Jaroslav Tvrdík ve chvíli, kdy se spekulovalo právě o variantě s tisíci fanoušky na sektor. Na to si bude ale muset zatím ještě počkat. V současné podobě by se ale i tak do Edenu mohly dostat až 2 tisíce fanoušků.

U druhého pražského „S“ – Sparty – připadá v úvahu dokonce naplnění povolené normy, stejně tak v případě Plzně, která je na tom z týmů FORTUNA:LIGY nejlépe. Její Doosan Arena má sice kapacitu 11 700 míst, zdaleka tedy není největší, ale vybavení stadionu umožňuje klubu v případě, že bude stanoveno tisíc osob na sektor a nebude určena horní hranice celkové návštěvnosti, využít skoro 70 procent ochozů.

Jako první si budou fanoušci v hojném počtu moct užít v pondělí tři zápasy druhé fotbalové ligy Vyšehrad – Hradec Králové, Žižkov – Třinec a Brno – Jihlava. Ve středu jsou pak na programu dvě semifinále MOL Cupu (Olomouc – Liberec, Sparta – Plzeň). Nejvyšší soutěž poté o víkendu odstartuje nadstavbovou část.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud