16. června 2021 • 19:05

Odpaly pro štěstí do Vltavy. Softbalisté chtějí zlato z mistrovství Evropy

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Sparta - Baník: Haraslín nádhernou ranou překonal Markoviče, 4:1!
Sparta - Baník: Drama na Letné! Ewertonův průnik zužitkoval Kubala, 4:3!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Symbolicky odstartovaly finální přípravu na mistrovství Evropy reprezentační týmy softbalistů a softbalistek. Tradičními odpaly do Vltavy chtějí naklonit štěstěnu na svoji stranu a na šampionátech potvrdit roli spolufavoritů. Muži budou hrát už příští týden na domácí půdě, ženy se chystají na turnaj do Itálie.



Vrchol sezony mužské reprezentace startuje v pondělí v Ledenicích a Sezimově Ústí. Tým kouče Jaroslava Korčáka bude útočit na pátý evropský titul v řadě a celkově jedenáctý. „Rozhodně na to chceme navázat a nepřerušit sérii. Chceme vyhrát a nic jiného si nepřipouštíme,“ prohlásil. „Jsme na tom dobře kondičně, od soustředění v Chorvatsku je vidět i velký progres v obraně a v útoku,“ chválil trenér přípravu.

Po šampionátu před dvěma lety skončilo v reprezentaci deset hráčů, tým prošel kvalitní obměnou. „Budeme mít na turnaji devět nováčků, ale určitě nechceme jen sbírat zkušenosti. Mistrovství Evropy jedeme vyhrát!“ hlásil Korčák.

Hrát o medaile si softbalisté přejí i z jiného důvodu: pouze na finálový den totiž budou moci dorazit do Ledenic i fanoušci. „Hrát v domácím prostředí je vždycky vzpruha z důvodu, že vás diváci ženou dopředu. Teď to bohužel kvůli koronaviru nepůjde, takže uvidíme, jak se s tím vypořádáme,“ řekl reprezentant Tomáš Klein.

„Mistrovství Evropy mužů mělo být původně v loňském roce, ale ze známých důvodů muselo být přeloženo na letošek. Je to první akce evropské federace, otevírací turnaj, který dá celé Evropě jasný signál, jaké turnaje v letošním roce budou,“ plánoval předseda českého softbalu Gabriel Waage a prozradil, jaká budou opatření. „Všichni účastníci se testují každý druhý den. Diváky máme zakázány s výjimkou finálového dne. Během pracovního týdne tedy přineseme softbal lidem prostřednictvím televize a vyzveme je, aby přijeli naše chlapy v sobotu povzbudit.“

Finalisté šampionátu postoupí na mistrovství světa na Novém Zélandu, které bylo přesunuto na listopad 2022.

I ženy prahnou po zlatu

Také reprezentace žen by na mistrovství Evropy v Itálii (od 27. června do 3. července ve Friuli) ráda dosáhla na cenný kov a nejlépe premiérově na zlato. „Některé týmy kvůli koroně nedorazí a naše šance se tím zvyšují. Máme i mladší tým a začíná taková nová éra. Chceme být na medailových příčkách pravidelně,“ řekla Veronika Klimplová, rychlonohá hráčka s perfektním odpalem. Esem týmu bude Veronika Pecková. „Zápasů jsem v posledních dvou letech moc neodehrála, ale už začala extraliga a měly jsme i přípravné zápasy s repre, takže formu hledám a na mistrovství Evropy budu připravená,“ prohlásila nadhazovačka, která má titul z Tchaj-wanu, z Nového Zélandu, úspěchy sbírala v Japonsku, kam se plánuje také vracet.

Hlavní trenér ženské reprezentace Vojtěch Albrecht do přípravy zařadil i zápasy proti mužským týmům. „Děvčata projevila velkou odvahu, nastoupit proti chlapskému týmu, kdy nadhazovač hází naplno, není psychicky jednoduché, ale holky musím pochválit, protože to zvládají perfektně. Pálkařská část, tedy útok, je pro nás alfou a omegou,“ hlásil kouč.

Ambice jsou tradičně vysoké. „Finále. A ideálně jej vyhrát,“ prohlásil Albrecht. „Favorité se v našem sportu moc nemění. V první řadě jsme to samozřejmě my. Dále Holandsko a Itálie, která postoupila na olympiádu. Navíc posílila tým díky fenoménu dvojitých pasů. Některé federace dokážou americkým hráčkám udělit pas na základě rodinné historie,“ upozornil. Češky byly nejlépe dvakrát druhé v letech 1999 a 2001, poslední medaili mají z roku 2015, kdy skončily bronzové.

Reprezentační kouč prozradil i dlouhodobější cíle: „V roce 2024 bychom chtěli nastoupit ve finálové osmičce na mistrovství světa a předvést co nejlepší výkony.“

Pokud Češky získají premiérový titul, zahrají si za rok v americkém Birminghamu Světové hry, na které byl softbal žen zařazen.

Moderní technologie pomáhá

Softbalisté při tréninku využívají moderní technologie. „Využíváme systém, který měří nadhoz a ukazuje nám, jak balon rychle letěl, jak rychle se točí, jaká je rotace míče a kam letí. Je to velká výhoda, že hráč dostane hned zpětnou vazbu,“ pochvaloval si elitní nadhazovač Michal Holobrádek.

„Používáme rovněž zápasové technologie. Natáčíme videa soupeřů a snažíme se zápasy z videa převádět do dat a dělat statistiky,“ doplnil hlavní trenér mužské reprezentace Korčák.

ME mužů v Ledenicích a v Sezimově Ústí (21. – 26. června)

Pondělí, 13.30: Francie – ČESKO, 21.00: ČESKO – Izrael

Úterý, 20.30: ČESKO – Švédsko

Středa, 12.30: Chorvatsko – ČESKO, 17.30: Slovensko – ČESKO

Čtvrtek, 20.30: Nizozemsko – ČESKO

Pátek, 20.30: ČESKO – Dánsko

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud