10. ledna 2009 • 22:29

Špotáková: Loni se povedlo úplně všechno

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lepší rok už Barbora Špotáková v kariéře těžko zažije. Životní sezonu korunovala vítězstvím v novinářské anketě a stala se Sportovcem roku 2008. "Těch ocenění už bylo tolik, že jsem z toho až unavená," prohlásila.



Vyhrála olympijské hry posledním pokusem v evropském rekordu, při Světovém atletickém finále ve Stuttgartu hodila rekord světový. Stala se podle očekávání Atletem roku v České republice a její rekordní hod ocenila mezinárodní federace IAAF výkonem roku 2008.

"V sezoně se mi povedlo opravdu všechno, na co jsem sáhla, víc se udělat nedalo," uznala oštěpařka v pražském Hudebním divadle v Karlíně.. Ankety jsou podle jejích slov ale jiná věc. "Je to bonus po sezoně. Najednou, když už člověk začne trénovat, přijde anketa, při níž si zavzpomínám, co se mi loni podařilo," řekla Špotáková.

Emmons: Že kralují ženy? Souhra okolností
Sportovcem roku 2008 je Špotáková


Věří na osud a už několikrát měla tušení, jak v anketě nebo při závodu dopadne. Také dnes cítila v kostech, že vyhraje. "Ale byla jsem překvapivě klidná," prohlásila. Podobné drama zažila loni, kdy ve finále "prohrála" s rychlobruslařkou Martinou Sáblíkovou a skončila druhá. "Trochu jsem to tušila, že vyhraji. Měla jsem indicie, jaké ohlasy to zanechalo," prohlásila.
Dnes zažila oštěpařský večer, opět se sešla s Danou Zátopkovou a Janem Železným, který se stal Sportovní legendou. "Proto jsou ankety pěkné, že mi tahle setkání umožní. Zase bude oštěp populárnější, dneska ho bylo velmi mnoho," vykládala.

Předloni byla v anketě mezi desítkou poprvé. "Už trochu vím, o co jde, ale jako juniorka bych tady asi byla hodně vyjukaná," řekla. Byla ráda, že prostředí se každý rok při vyhlašování ankety měnilo, neboť do karlínského divadla prý chodila často před povodněmi v roce 2002. "Od té doby jsem tady poprvé, muselo to tady být plné vody," uvedla.

Na svou premiéru při vyhlašování ankety před dvěma lety vzpomínala s dojetím. "Tehdy vyhrála konečně Katka Neumannová a byla oceněná Martina Navrátilová, která měla krásný projev. A také Petr Čech, který měl zranění hlavy," vzpomínala. "Měla jsem dvakrát na krajíčku, to byl velký zážitek," řekla.

Barbora Špotáková s maminkou na vyhlášení ankety Sportovec roku.Foto Barbora Reichová SPORT


Dnes se jí podlomila kolena při vyhlašování, když jí přišel pogratulovat kamarád z Jablonce - pankáč Ondřej Dušek zvaný Kykyrýk. Jeho vedlejší zaměstnání je kadeřník a Špotáková u něj dokonce byla. "Před Jabloneckým oštěpem, měla jsem to přerostlé," vzpomínala. "Ale musím přiznat, že to pro mě bylo velké překvapení. To byl poslední člověk, kterého bych tam na pódiu čekala," přiznala.

Svůj olympijský hod viděla už mnohokrát, je to pro ni obehraná písnička. "Tak nějak se mi to už vzdaluje, jak na to pořád koukám," přiznala. Cítí však, že světový rekord ještě není její maximum. "Oštěpem nehážu dlouho, začala jsem v roce 2002. Pořád to jde samo nahoru, aniž bych to musela hrotit. Pořád ještě není ten strop, nemusím se strhat, abych se zlepšovala," konstatovala.

Hlavu už má plnou přípravy na novou sezonu, byla na soustředění na Kanárských ostrovech, do toho píše diplomovou práci. "Ale zatím to jde dobře, když vydrží zdraví, mohlo by to jít i dál dobře," uvedla s tím, že chce uspět v létě na MS v Berlíně. "Tam se chystá spousta kamarádů, včetně kadeřníka," usmála se.

Dává si jen kratší cíle, dál než k Berlínu nekouká. "Nejsem blázen, koukat pět let dopředu," prohlásila. A nechce ani komentovat dohady, že letos chystají s přítelem Lukášem svatbu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud