8. září 2023 • 00:00

Nejtvrdší mistrovství je tady. Ragbyový šampionát ve Francii slibuje velkou sportovní show!

Prezentace klienta
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jubilejní desáté mistrovství světa v ragby odstartuje už tento pátek 9. září.  Zřejmě největší sportovní událost tohoto roku začne pikantním soubojem mezi domácí Francií a Novým Zélandem. Atraktivních zápasů ovšem bude turnaj, který je rozložen do téměř dvou měsíců, plný. A favoritů na zisk poháru Webba Ellise je celá řada. Kdo bude na konci slavit, poznáme 21. října.



Před čtyřmi lety hostilo šampionát Japonsko, které pro hráče i fanoušky připravilo skvělé podmínky. První mistrovství, jež se konalo na asijském kontinentu, provázela od začátku až do konce skvělá atmosféra, kterou ještě umocnily senzační výkony domácích ragbistů. Ti vyhráli svou skupinu a za sebou nechali například Irsko nebo Skotsko. Králi celého šampionátu ovšem na konci byli hráči Jihoafrické republiky. Ti ve finále přehráli Angličany, kdy o své výhře rozhodli zejména výbornou druhou půlkou zápasu. Bronz po výhře nad Walesem bral Nový Zéland, který tak po dvou titulech v řadě nedokončil zlatý hattrick.

Od víkendu se na celkem devíti stadionech ve Francii představí dvacítka nejlepších týmů světa. A může jít o mimořádně napínavou podívanou. Podle odborníků snad ještě nikdy v historii nebyla světová ragbyová špička natolik vyrovnaná. O titul podle nich může v nadcházejících týdnech bojovat kdokoliv z tradičních velikánů. Jak navíc ukázaly zkušenosti z předchozích let, nemusí být ani nouze o velká překvapení.

Kdo bude tedy největším favoritem celého šampionátu, je na začátku složité odhadovat. Obrovskou pozornost samozřejmě budou přitahovat „All Blacks“. Novozélanďané jsou se třemi triumfy, jedním stříbrem a třemi bronzy nejúspěšnější ragbyovou zemí světa a se svou pověstnou hakou budou i nyní patřit k největším favoritům. Počtem triumfů je ovšem před čtyřmi lety dotáhli Jihoafričané, kteří budou jako obhájci rovněž velkým adeptem na vítězství. Žebříčkově jsou na tom pak aktuálně nejlépe Irové, kteří však zatím na prvenství z mistrovství světa čekají. Vysoko je také Francie, která rovněž čeká na první titul. „Les Bleus“ ovšem budou mít v zádech domácí prostředí a svůj tým pro tuto akci trpělivě skládají už několik let. Velká očekávání mají od svých ragbistů také na britských ostrovech. Anglie a Wales také cestují do Francie s medailovými a možná i titulovými ambicemi. A zapomínat nelze ani na Austrálii, byť ta v poslední době neoplývala velkou formou. Kdo bude slavit v říjnu zisk poháru pro mistry světa? A dočkáme se nějakých překvapení? Na to si můžete  vsadit s bonusem u Fortuny.

Zajímavé ovšem budou už souboje ve skupinách. Z celkem čtyř pětičlenných skupin postoupí do play-off vždy dva nejlepší. Vyrovnaný boj o postup se dá očekávat hlavně v „béčku“, kde se sešly JAR, Irsko a Skotsko. Napínavé dostihy o postup se očekávají také v „déčku“, kde by si to za favorizovanou Anglií měly rozdat hlavně Japonsko a Argentina. V dalších dvou skupinách jsou favorité jasní, v „áčku“ se počítá s Novým Zélandem a Francií, v „céčku pak s Austrálií a Walesem. Taková Itálie nebo Fidži ovšem umí potrápit.

Fanoušci se tak v následujících více než šesti týdnech mohou těšit na skvělou ragbyovou show. Akce bude mimořádně atraktivní i pro české fanoušky. Národní tým má sice zatím k účasti na šampionátu stále daleko, do Francie se ovšem chystají stovky tuzemských fandů.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána.

Články odjinud


Články odjinud