Fanděte svému oblíbenému týmu s novinkou od Staropramenu
Ke sportovnímu fandění pivo s přáteli zkrátka patří. A Staropramen, který je již několik let hrdým partnerem naší fotbalové reprezentace, si je toho velmi dobře vědom. Nejen proto letos uvedl na trh novou Staropramen 10, která vychází z původní receptury z 19. století.
V zemích Koruny České bylo v 19. století zvykem vařit zejména těžké nefiltrované ležáky především bavorského typu a piva s vyšší stupňovitostí. Ta však nebyla dostupná široké veřejnosti. Předchůdce dnešního pivovaru Staropramen, Akcionářský pivovar na Smíchově, na tuto situaci zareagoval uvařením nového typu piva. V roce 1877 tak vznikla první desítka, která byla ryze česká, široce dostupná, chutná a lehká.
Legendární Desítka
Sládkem smíchovského pivovaru v té době byl Michael Trnka. Pivovar se za jeho předchůdce stal známým a respektovaným dodavatelem a na pivovarském dvoře se na povozy tažené páry belgických percheronů nakládaly sudy, z varny se linula vůně mladiny, na spilce a ve sklepě pivo nikdy nechybělo. Pak ale přišla hospodářská krize a ležáky byly pro mnoho lidí nedostupné.
Sládek tak na krizi zareagoval odvážným nápadem a rozhodl se, že uvaří pivo nového typu – Desítku. Především si pohrál s hořkostí, zjemnil ji a vyprecizoval tak, aby byla chmelovým pohlazením, které se snoubí s čistou pivní chutí a pitelností.
Jemnější Desítka získala své fanoušky okamžitě
Již první desítka uvařená tradičním českým dvourmutovým varním postupem sklidila obdiv a uznání nejen u akcionářů a pivovarských odborníků, ale především u široké spotřebitelské veřejnosti. A tak i přes pokračující hospodářskou krizi výstav pivovaru stoupal. V roce 1889 překonal na tehdejší dobu bájnou hranici 100 000 hektolitrů za rok. Obliba smíchovské desítky se šířila z hostince na hostinec, a tak v roce 1893 bylo uvařeno 200 000 hektolitrů.
Vznik Desítky dopomohl k rozvoji českého pivovarnictví
Průkopnický počin a na svou dobu odvážné technologické rozhodnutí definovalo a standardizovalo tuto kategorii piva. Desítka, vařená a kvašená nejen s láskou, ale především s přísnou technologickou kázní, se stala vzorem pro tuto kategorii, tedy piva českého výčepního typu a výrazně přispěla k rozvoji českého pivovarnictví a výstavbě nových pivovarů.
Desítka se vrací
Vylepšená Staropramen 10, která se nyní vrací do obchodních řetězců i hospod a restaurací, vychází z původní receptury. „Desítka, kterou v roce 1877 uvařil sládek Michael Trnka, byla velmi ceněná nejen kvůli dostupnosti, ale i pitelnosti a vyváženosti chuti. Tyto parametry splňuje i nová Staropramen 10, u které její lehkou sladovou chuť doprovází jemná hořkost, která je v souladu s příjemným chmelovým aroma,“ vysvětluje Jan Špaček, vrchní sládek pivovaru Staropramen.
Originální Desítka si získala své místo u hostinských, pivovarských odborníků, a především široké veřejnosti. Podíváme-li se do historie, i přes pokračující hospodářskou krizi obliba původní Desítky rostla. Na dostupnou kvalitu slyšeli lidé i před 150 lety a platí to i dnes. Proto Pivovary Staropramen neustále inovují a vylepšují technologie i receptury. Poctivý základ ale zůstává.