11.1.2019 • 10:00

Sportovní nadšenci vytáhnou v lednu kolo. Přihlaste se do soutěže také!

Vstoupit do diskuse
0

Nenechává vás květnová výzva Do práce na kole chladnými? Nestačí vám a hledáte něco náročnějšího, něco drsnějšího, prostě něco navíc? Máte šanci vyzkoušet si extrémnější týdenní verzi. Vznikla na žádost samotných účastníků a letos se odehraje úplně poprvé.



Ruku na srdce – kdo z nás po Vánocích nepotřebuje pravidelný pohyb, možná i trochu popostrčit? Celých 15 procent lidí jezdí na kole celoročně a další se připojují příležitostně. Láká vás to? Lednová výzva Do práce na kole se bude konat od 21. do 27. ledna, je zdarma a jednotlivci se mohou registrovat na webu dopracenakole.cz. Tam pak mohou porovnávat svou pravidelnost i výkonnost s dalšími účastníky. Reakce na akci se pohybují od „Vy jste se už nadobro zbláznili?“ po „Anoo, skvělý nápad a výzva.“ Souzníte-li s druhou z nich, jděte do toho.

Ať se nám lépe dýchá

Benefit pravidelného pohybu není jediná výhoda. Anonymizovaná data o zapsaných cestách pak pomáhají zjistit, kudy cyklisté v zimě jezdí a jak by bylo možné jejich jízdě a bezpečí přizpůsobit infrastrukturu. Akce také poukazuje na to, že většina znečištění v Praze překvapivě nepochází z průmyslu, ale z automobilové dopravy.

Není ale nutné výzvu plnit jen na kole. Zapojit se mohou i chodci a běžci, každý je vítán. Způsoby dopravy je možné nakombinovat dle sil a možností.

„S nápadem přišel Jirka Štrupl z královéhradeckého Bajkazylu, mimo jiné majitel originálního cyklopluhu. S tím v zimě ve svém volném čase brázdí hradecké cyklostezky a odklízí sníh,” popisuje Honza Haruda, vedoucí projektu Do práce na kole z Auto*Matu.

O co jde

V téhle výzvě nejde o počet kilometrů. Jde hlavně o pravidelnost. Účastníci by měli vyrazit alespoň třikrát za její trvání. Účastníci si zdolané trasy tradičně zapisují ručně na webu, nebo pomocí propojených aplikací Urban Cyclers, Na kole Prahou, Superlife (výzvu najdete ZDE) nebo Strava. 

Bojíte se, že vám bude zima?

„Pro naše příznivce i milovníky kol to bude skutečná výzva. Neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení. Doporučujeme také nezapomenout na řádné osvětlení kola. A pokud podmínky nedovolí kolo, chůze pěšky to jistí,“ dává přítrž všem výmluvám Michal Lehečka z Auto*Matu.

Přidáte se a vyzkoušíte, zda dokážete vyrazit alespoň třikrát za týden do práce bez auta?


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}