30. prosince 2008 • 09:00

Prodá Abramovič Chelsea, nebo jachtu?

Autor: lah
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před jeho miliardami se klepal celý fotbalový svět. Každému klubu mohl Roman Abramovič sebrat jeho hvězdu. Ať to stálo, co to stálo. Teď je vše jinak. Na ruského miliardáře zle udeřila finanční krize.



Koupal se ve zlatě jako strýček Skrblík, ale nyní má na čele hluboké vrásky. Během pár týdnů se Abramovičův majetek smrštil z 16,7 na 2,3 miliardy eur. Informovaly o tom ruské noviny Iswestja.

A tak musí začít šetřit. A vypadá to, že si bude muset odepřít jednoho ze svých miláčků. Buďto luxusní jachtu Pelarus, nebo fotbalovou Chelsea.

Velké lodě. To je Rusova slabina. Pelarus je 115 metrů dlouhý, na palubě má dvě přistávací plochy pro helikoptéru. Posádku chrání obranný raketový systém. Pořizovací cena se vyšplhala přes 200 milionů euro. A to už se v loděnicích staví větší sestra. Ta má být připravena na fotbalové MS v JAR. Abramovič: Piráti? Nemají šanci»

Pelarus:

Abramovičova jachta Abramovičova jachtaFoto internet

Druhá Abramovičova milenka sídlí v Londýně. Je zahalena do modrobílé a nese jméno Chelsea. Chytá za ni gólman Petr Čech. I on už na vlastní kůži poznal, co znamenají úsporná opatření. V kantýně si totiž nyní musí oběd kupovat za vlastní. Chelsea v problémech. Musí šetřit»

Slavný klub by dokonce mohl změnit majitele. „Fámy o tom, že je Chelsea na prodej se objevují od listopadu. Prý se jen čeká na ideálního kupce," řekl webu bild.de finanční expert Ilja Kaenzing, bývalý manažer Leverkusenu či Hannoveru.

Na zeštíhlování rozpočtu doplatilo 15 skautů, kteří byli v průběhu podzimu odvoláni. Roční příjem každého z nich činil 156 000 euro. To není zrovna málo. Ale v porovnání se sumami, kterými Abramovič žongloval v minulosti, vypadá taková částka až směšně. Po kritice Abramoviče si šéf skautů balí kufry»

Chelsea koupil v roce 2003 podle odhadů za 210 milionů euro. Předpovídá se, že do ní následně nasypal dalších 500 milionů. Nakoupil hvězdy Ševčenka, Drogbu, Ballacka nebo Deca.

Fanoušek CHelsea Fanoušek CHelseaFoto Pavel Mazáč

Žádná další asi v dohledné době nepřijde. „Doby, kdy si mohli dovolit utratit 100 milionů euro, jsou nenávratně pryč," podotkl Kaenzig.

Jaké hračky se nakonec Abramovič vzdá? Elegantní jachty, či dominantní Chelsea?

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud