24. září 2010 • 04:30

Další doping Machury! Zobal otec i syn

Autor: Petr Žaloudek
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Remigius Machura. Tohle jméno začíná být v české atletice synonymem pro doping. Před pětadvaceti lety byl z užívání steroidu stanozololu usvědčen otec Machura, teď skandál se zakázanými látkami padá také na jeho syna. I on je koulař, i on se jmenuje Remigius. Jenže na rozdíl od otce, který se tehdy přiznal, čtyřiadvacetiletý atlet svou vinu popírá. Růstový hormon prý nebral.



Blesk.cz

„Rozhodně si nejsem vědomý, že bych tuhle látku užil,“ prohlašuje Machura mladší. Jenže oba jeho vzorky byly pozitivní, a tak včera musel před disciplinární komisi atletického svazu, která o případném dvouletém zákazu činnosti rozhoduje (jednání skončilo po uzávěrce tohoto vydání).

„Růstový hormon máme v těle všichni, nejvíce v období puberty. Pokud ho někdo má nedostatek, podává se mu léky. Někteří sportovci toho pak zneužívají,“ tvrdí Jan Chlumský, vedoucí oddělení exekutivy Antidopingového výboru ČR.


Machurova obhajoba je postavena na tvrzení, že ke zvýšení hladiny hormonu došlo přirozenou cestou. „Ovlivňují ji stresy a zvýšená fyzická zátěž, což odpovídá tomu, že test proběhl krátce před mistrovstvím Evropy. Vliv mají i diety a já tehdy chtěl shodit bezglykogenovou dietou,“ vysvětluje vrhač.

Zastání se pochopitelně dočkal od otce, který je zároveň jeho trenérem. „Musí to být nedorozumění. Byl by blázen, kdyby něco vzal,“ vyjádřil se Machura starší pro idnes.


Ten o dopingu ví své – na nátlak vedení svazu bral zakázané látky od roku 1981 po dobu čtyř let a s potomkem o tom později nespočetněkrát mluvil.

„Doma tohle téma nebylo nikdy tabu. Když jsem přišel za tátou a na něco se ho zeptal, tak mi vždy na rovinu odpověděl. Vždycky jsem měl tedy docela dobrý přehled. Táta mi to podával tak, že díky tomu mohl více trénovat a zůstat zdravý,“ uvedl Machura mladší v dubnovém rozhovoru pro kulturistický server Ronnie.cz. Jak to tak vypadá, syn si vzal otcova slova k srdci.

Machura měl pozitivní dopingový nález
Machura měl pozitivní dopingový nález

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud