22. ledna 2015 • 18:40

Tenistky prolomily v Austrálii mlčení: Náš velký soupeř? Menstruace

Autor: pta, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to soupeř, kterého nevidíte. Přesto vám může na kurtu pořádně zkomplikovat život. Kolem tenistek se na Australian Open poprvé otevřelo téma, které zůstávalo až do současnosti tabu. Vše odstartovala nečekaná prohra nejlepší britské hráčky Heather Watsonové v 1. kole s Bulharkou Cvetanou Pironkovovou 4:6, 0:6.



Novináři chtěli po Watsonové po utkání zdůvodnění jejího výkonu. Po konci prvního setu si přivolala na kurt lékařku a už nedokázala do konce utkání vyhrát ani jednu hru. Britská tenistka doplatila podle svých slov na malátnost a nevolnost. O menstruaci přímo nemluvila, ale více než jasně na ní poukázala. „Může za to jedna z těch holčičích věcí,“ pronesla Watsonová.

S načasováním svých menstruačních potíží neměla štěstí. „Je to skutečně frustrující. Zvlášť ve chvíli, kdy chci ze sebe vydat veškerou svojí energii a jet na sto procent,“ povzdechla si po rychlém konci na prvním grandslamu sezony.

Postoj svojí krajanky ocenila bývalá britská tenistka Annabel Croftová jako velmi statečný. „Jde o záležitost, která se zametá pod koberec a drží se jako velké tajemství. Vyrovnávat se s ní je pro ženy obtížné i tak, ale zkuste navíc v takovém stavu předvést špičkový sportovní výkon.“

Pochopení pro problémy Watsonové měla také další britská tenistka Tara Moorová. „Vždycky doufáte, že se s tím na turnaji nebude potýkat. Poté musíte brát ohled na další element, o kterém nikdo jiný nemluví,“ zastala se své kamarádky.

„Ženy prostě trpí v tichosti,“ poznamenala Croftová. Alespoň se o menstruaci v okolí kurtů už začalo mluvit.

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud