Pavel Novotný
19. ledna 2016 • 15:30

Žádný dědek! Jsem nejstarší vítěz, jásal po postupu Štěpánek

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

37 let, 188. příčka na žebříčku, a "titul" nejstaršího hráče Australian Open. S touto vizitkou vstoupil do prvního grandslamového turnaje roku Radek Štěpánek. Rodák z Karviné však všechny papírové předpoklady staví na hlavu. "Věk je jenom číslo, cítím se skvěle," ujistil nedávno své okolí. A v Melbourne svá slova potvrzuje, v úterý vyhrál už čtvrtý zápas v řadě (včetně kvalifikace) a postoupil do druhého kola.



Příklad si daviscupový hrdina bere od svého kamaráda Jaromíra Jágra, který v necelých 44 letech stále září v NHL. "Když jsem se bavil s Jardou (Jágrem), shodli jsme se, že v našem věku se už nesmíme zastavit, abychom se ještě vůbec rozjeli. Nic než tvrdá práce pro nás neexistuje," řekl pro deník Sport český tenista.

Sedmatřicetiletý tenista změnil před začátkem sezony několik věcí, které se mu jak vidno vyplácí. Jednou z nich je i větší raketa. „Mám pořád headky i stejný rám, akorát hlava je větší. Když trefuju balon, mám díky tomu větší sweet spot, odkud míč nejlíp letí. K mojí rychlé hře směrem kupředu mi to hodně pomáhá. Testoval jsem čtyři typy, tenhle mi seděl nejvíc. Předtím jsem měl hlavu 95 inchů, teď 98," vysvětluje.

Změny se vyplácejí

Svoji roli hraje i bezlepková dieta, na kterou ostřílený Štěpánek po vzoru Djokoviče a dalších najel. "Jsem šest týdnů na bezlepkové dietě, má to na mé tělo hrozně pozitivní vliv. Kvalita spánku šla nahoru, ráno se probudím úplně čerstvý, odpadly mi ranní bolesti kotníků i zad. Dá se říct, že když se vzbudím, můžu jít za pět minut na zápas,“ řekl. 

Radek Štěpánek prokazuje v  úvodu sezony výbornou formu Radek Štěpánek prokazuje v úvodu sezony výbornou formuFoto facebook.com

Útok na elitní stovku začal český tenista v letošním roce skvěle. Na turnaji v Brisbane vyřadil v prvním kole nebezpečného Lajoviče, ve druhém po obrovské bitvě podlehl 17. hráči planety Bernandu Tomicovi 6:7 v rozhodující třetí sadě.

Parádní formu ukazuje dvojnásobný daviscupový vítěz i na Australian Open. V prvním kole kvalifikace se ještě nadřel s Janem Šátralem, kterého porazil ve třech setech, ale pak už bez problémů zničil jak Němce Struffa, tak Kolumbijce Gonzaleze.

Na formu českého reprezentanta doplatil v prvním kole Australian Open i Japonec Ito, který uhrál se Štěpánkem jediný set, jenž navíc vydřel až v tiebreaku třetího setu. "Takhle se raduje v posilovně nejstarší hráč, který vyhrál zápas na Australian Open od roku 1978! Jako dědek se teď rozhodně necítím," psal na svém facebookovém profilu český bojovník.

Ve druhém kole čeká nestárnoucího Čecha přetěžká zkouška v podobě dvojnásobného grandslamového vítěze a čtvrtého hráče světa Stanislase Wawrinky. Jedno je jisté už nyní. Na případnou Štěpánkovu únavu se Švýcar rozhodně spoléhat nemůže.

Radek Štěpánek svoji radost po vítězství v prvním kole Australian Open neskývalFoto facebook.com

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud