Pavel Novotný
19. ledna 2016 • 14:00

Nejen Nadal i Venus... Kdo z favoritů už dohrál v Austrálii?

Vstoupit do diskuse
0
  • Na Australian Open už došlo k celé řadě překvapeníNa Australian Open už došlo k celé řadě překvapeníFOTO: sport

    Ženská světová dvojka Simone Halepová, sedminásobná grandslamová vítězka Venus Williamsová, devítinásobný šampion z French Open Rafael Nadal či domácí hrdinka Samantha Stosurová. Všechna tato velká jména se na probíhajícím Australian Open rozloučila již v prvním kole. A nejen oni.

    Prsty v překvapivých zápasech měli i čeští hráči, a to jak v pozitivním, tak negativním slova smyslu. Do první skupiny patří senzační výsledek Kristýny Plíškové proti domácí Stosurové o opak se postaral kolapsem s Argentincem Olivou Jiří Veselý. Podívejte se, kdo na prvním grandslamovém turnaji roku už dohrál.

  • Jiří Veselý - Renzo Olivo

    Měl to být na úvod pohodlný zápas. Argentinský tenista Renzo Olivo nepředstavoval pro Jiřího Veselého vážnější překážku. Alespoň papírově. Na kurtu však bylo všechno jinak. Příbramský rodák prohrál s až 174. hráčem planety po pětisetové bitvě 6:7, 6:2, 6:1, 4:6 a 4:6 a s turnajem se rozloučil už v prvním kole.

    "Naprosto jsem se svázal a nedokázal ani přehodit míč přes síť. Připadal jsem si jako prase na odstřel," výstižně okomentoval své počínání na kurtu český tenista.

    Jiří Veselý si v Dubaji zatrénoval s Rogerem FedereremFoto Profimedia.cz

  • Rafael Nadal - Fernando Verdasco

    Dva z šestnácti vzájemných duelů s Rafaelem Nadalem dokázal vyhrát Fernando Verdasco. V prvním kole Australian Open zdolal svého krajana potřetí. Povedlo se mu to v pětisetové bitvě, kterou ovládl po setech 6:7, 6:4, 6:3, 6:7, 2:6.

    „Největší problém je, když zůstanete někde mezi. Nehrajete ani útočně, ani obranně. Hrajete polovičatě a tím pádem neděláte na kurtu nic,“ zkritizoval svůj výkon čtrnáctinásobný grandslamový šampion.

    A recept Verdaska na výhru? "Najednou jsem začal trefovat vítězné míče, ani nevím jak. Jen jsem zavřel oči a všechno mi tam spadlo," řekl madridský rodák.

    Pátý nasazený španělský tenista Rafael Nadal vypadl na Australian Open hned v úvodním kole. Prohrál s krajanem Fernandem Verdascem 6:7, 6:4, 6:3, 6:7, 2:6.Foto EPA

  • Kristýna Plíšková - Samantha Stosurová

    Domácí hvězda Samantha Stosurová si do prvního kola Australian Open nemohla přát o moc příjemnější soupeřku. Kristýně Plíškové patří v žebříčku 114. příčka, na grandslamech došla maximálně do třetího kola. Pro 27. tenistku světa to měl být pohodlný start do turnaje.

    Na papírové předpoklady však levoruká Češka nebrala ohled, vyhrála ve dvou setech 6:4 a 7:6. "Jsem nadšená a nevím, co říct. Je to největší zápas mé kariéry," jásala po utkání.

    To domácí superstar po zápase jen těžko hledala slova. "Kristýna výborně podávala, měla jsem nějaké šance dostat se ve druhém setu do zápasu, ale prostě jsem v klíčových momentech selhala. Vždycky když potřebovala, trefila výborné podání," hledala důvody vyřazení grandslamová vítězka US Open z roku 2011.

    Nečekané vítězství Kristýny Plíškové nad Samanthou StosurovouFoto ČTK

  • Julia Putintsevová - Caroline Wozniacká

    O pořádnou senzaci se postarala kazašská tenistka Julia Putinstsevová, která porazila Carolinu Wozniackou po setech 1:6, 7:6 a 6:4. Jednadvacetiletá tenistka přitom nešla do zápasu s příliš velkými ambicemi. Na okruhu zatím na svůj první titul čeká, v žebříčku jí patří 76. příčka.

    A Dánka? 23 turnajových triumfů, grandslamové finále, řada měsíců strávených na pozici světové jedničky... Nic z toho však v zápase neplatilo. 

    Caroline WozniackáFoto EPA

  • Čang Šuaj - Simone Halepová

    O asi největší překvapení dosavadního průběhu Australian Open se postarala čínská tenistka Šang Šuaj, která už v prvním kole šokovala jednu z největších favoritek na titul Rumunku Simone Halepovou. Až 133. hráčka smetla světovou dvojku 6:4 a 6:3 a šokujícím způsobem postoupila do druhého kola.

    Simone Halepová skončila už v prvním koleFoto Reuters

  • Rajeev Ram - Kevin Anderson

    Příjemným vstupem do turnaje se měl stát pro světovou dvanáctku Kevina Andersona Rejeev Ram. Američan okupuje až 93. místo světa, z pozice o 81. míst lépe postaveného Jihoafričana si však vůbec nic nedělal a vyhrál 3:1 na sety. Anderson utkání za stavu 0:3 ve čtvrtém setu vzdal.

    Kevin Anderson opravdu neměl důvod k spokojenostiFoto Reuters

  • Johanna Kontaová - Venus Williamsová

    Výbornou sezonu 2015, která vyvrcholila desátým místem na žebříčku, má za sebou po zranění se vracející Venus Williamsová. Na začátku té nové ji však náladu pořádně zkazila Britka Johanna Kontaová, která si z velkého jména vůbec nic nedělala a vyhrála jasně 6:4, 6:2.

    „Venus nemůžete podceňovat, ani kdyby tady hrála na jedné noze. Je to neuvěřitelná hráčka. Respektuji, co dokázala,“ poklonila se své slavnější soupeřce o jedenáct let mladší tenistka. To sedminásobná grandslamová vítězka nervy neudržela, o své dojmy se na povinnou tiskovou konferenci rozdělit nepřišla.

    Venus Willimsová se nemohla opřít o svoji tradiční zbraňFoto Reuters

  • Noah Rubin - Benoit Paire

    Dokáže porazit skoro kohokoliv, ale také prohrát s absolutním outsiderem. Osmnáctý hráč světa Benoit Paire to na Australian Open předvedl s plnou parádou, když v prvním kole vybouchl s nadšeně hrajícím 328. hráčem světa Noahem Rubinem. Američan vyhrál po třech tiebreacích.

    Noah Rubin si připsal na Australian Open velmi cenný skalpFoto Reuters

  • Caroline Garciaová - Barbora Strýcová

    O žádný velký šok se nejedná, o menší překvapení však určitě. A prsty v něm měla hrdinka fedcupového finále z listopadu loňského roku Barbora Strýcová, která porazila o čtrnáct míst lépe postavenou Caroline Garciaovou 6:2, 6:4.

    Zvládla jsem to dobře. Dodržovala jsem taktiku od první do poslední výměny, hrála jsem dlouhé balony, takže mě nemohla tolik tlačit," prohlásila Strýcová, která v Austrálii došla nejdál do třetího kola.

    Barbora Strýcová si zajistila postup do druhého kolaFoto ČTK

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud