Jan Jaroch
16. února 2021 • 17:20

Muchová letí vzhůru, teď na australské dvojče. Překazí Barty party?

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výhry jsou zvykem, a tak Karolína Muchová pomalu začíná přivykat skvělému faktu, že se její jméno objevuje v posledních kolech grandslamových turnajů. Hraje teprve devátý, ale už zapsala jedno osmifinále a dvě čtvrtfinále. To současné si v Melbourne vybojovala po triumfu 7:6 (5), 7:5 nad osm zápasů neporaženou Belgičankou Elise Mertensovou. A ve středu vyrukuje na světovou jedničku. Překazí Australanům Barty párty?



Před prázdnými ochozy arény Margaret Courtové zakoušela podruhé v životě, jaké to je projít do grandslamového čtvrtfinále. V něm Karolínu Muchovou čeká domácí hvězda, favoritka favoritek Ashleigh Bartyová. Poprvé v kariéře nastoupí Češka proti světové jedničce, pojedenácté proti hráčce z top 10. Zatím má s elitou skóre 2:8, jediné dva triumfy zapsala proti Karolíně Plíškové. A shodou okolností vždy vedly ke čtvrtfinálovému úspěchu na grandslamu.

Střet s Bartyovou slibuje pohledný zápas. Utkají se tenistky moderního střihu s podobným stylem, jemuž patří budoucnost. Obě rády vyráží pro fiftýny na síť, škála jejich úderů je jako z playstationu. Jsou přirozenými pohybovými talenty, jimž jde, na co sáhnou.

Karolína Muchová po postupu do čtvrtfinále Australian Open
Karolína Muchová po postupu do čtvrtfinále Australian Open

Bartyová se prosadila i v kriketu, během covidové pauzy vyhrála golfový turnaj. Muchová umí kouzla snad s každým míčem, jak se na dceru známého fotbalisty sluší. Češka zatím postupovala turnajem mimo radar světového zájmu, Bartyová však dobře ví, co umí. Takový dojem na ni Muchová udělala už v roce 2018 při zatím jediném vzájemném zápase na US Open.

„Ten si dobře pamatuju. Šla jsem z kurtu a říkám trenérovi: Karolína je pekelně dobrá. A to tehdy ještě nebyla ani v první dvoustovce,“ vybavuje si Bartyová. Naprosto přesně, Muchové patřilo 202. místo na žebříčku a ač už vyčerpaná kvalifikací neměla sílu vzdorovat (3:6, 4:6), na mnohé včetně sympatické Australanky zapůsobila.

„Takže teď moc dobře vím, jak dokáže rozmisťovat míč po celém kurtu, hraje pestře i rychle zároveň,“ uvědomuje si Bartyová, že při pohledu na Muchovou jako by hleděla do zrcadla. Třetí rok po sobě si Australanka zahraje s českou protivnicí ve čtvrtfinále domácího grandslamu. Dva předchozí roky jí byla Petra Kvitová, nyní nastupuje nová směna z Česka. Neméně nebezpečná.

Trojčlenka úspěchu Muchové

Zlepšená fyzička
Když jí reportér Sportu při jednom z předchozích rozhovorů chválil, že vypadá vyrýsovanější a víc fit, zdvořile poděkovala. Na kondici pracuje s Jaroslavem Blažkem, je to možná klíčová složka jejího úspěchu. Vždy bojovala s tím, že se rychleji unaví, z každého zápasu si nesla šrám. A jak se postupem turnaje šrámy nabalovaly, slábla. Zdá se, že nyní snáší zápřah lépe.
Zvládá big pointy
Čtyři zápasy, čtyři postupy bez ztráty setu. V pěti sadách však Muchová potřebovala vyhrát sedm gamů, aby je získala. Prokazuje silnou hlavu a výbornou hru v nejdůležitějších chvílích na big pointy. Snad i díky tomu, že zapracovala na mentálním tréninku. „Už dřív jsem pracovala s různými mentálními kouči. Vždy podle toho, jak jsem to cítila. Teď to začalo po Ostravě a zrovna po zápase s Elise (Mertensovou), který jsem prohrála. Bavila jsem se s Davidem (Kotyzou) a dohodli jsme se, že bychom na tom zase mohli zapracovat, protože jsem tam měla výkyvy. Myslím si, že od té doby to funguje skvěle. S mentálním koučem, kterého mám, jsem spokojená. Zlepšuji se.“
Kancelář na síti
Žádná hráčka na Australian Open nevyrazila tolikrát na síť jako Karolína Muchová. Česká šikula razí moderní trend, nejen rány od základní čáry, ale ukončování často vyčerpávajících výměn pohybem dopředu, to je budoucnost i dámského tenisu. Muchová zatím předvedla 77 výpadů, 48krát byla úspěšná.

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud