5. února 2011 • 17:39

Češky v Bratislavě vedou 2:0, zářila i Kvitová

Autor: spo, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
SESTŘIH: Vegas - Dallas 2:0. Hertl a spol. odvrátili vyřazení. Dva góly i top zákroky
VŠECHNA VIDEA ZDE

České tenistky odstartovaly fedcupový duel se Slovenskem fantasticky. Lucie Šafářová v úvodní dvouhře porazila domácí jedničku Danielu Hantuchovou 7:5 a 6:1 a druhý bod přidala Petra Kvitová, která si poradila také poměrně snadno s Dominikou Cibulkovou 6:2 a 6:3. Ke třetímu postupu do semifinále za sebou tak dělí Češky už jen poslední výhra.



O postupu mohou hostující hráčky rozhodnout už v úvodní nedělní dvouhře, v které se v souboji týmových jedniček od 12:00 utkají Kvitová s Danielou Hantuchovou. Po nich by se měly představit dvojky Lucie Šafářová a Cibulková.

Do závěrečné čtyřhry jsou zatím nominovány Květa Peschkeová s Barborou Záhlavovou-Strýcovou a na slovenské straně Hantuchová s Magdalénou Rybárikovou. Kapitáni však mohou sestavu na neděli změnit.

Kvitovou evidentně nabudila týmová kolegyně Šafářová, která před ní získala důležitý první bod v souboji s Hantuchovou. Česká jednička vlétla do utkání ve velkém stylu.

Nedělní dvouhry ONLINE:

Od úvodu si na dvorci vytvořila jasnou převahu, neomylně zakončovala výměny tvrdými vítěznými údery k lajnám a vůbec nepouštěla Cibulkovou do hry.

Dnešní vývoj tak začal nápadně připomínat doposud jediný předešlý vzájemný zápas, který v lednu opanovala v australském Brisbane Kvitová jasně 6:0 a 6:4. Osmnáctá hráčka světa se za pár minut dostala po dvou brejcích do vedení 4:0 a sadu v klidu dopodávala k výhře 6:2.

Daniela Hantuchová na Lucii Šafářovou neměla
Daniela Hantuchová na Lucii Šafářovou neměla

Právě od stavu 4:0 se však začal obraz hry pozvolna měnit. Cibulková zlepšila servis, přitvrdila a postupně aspoň na chvíli srovnala s favoritkou krok. Na otočení skóre však neměla.

Nejtěžší chvíli v utkání prožila Kvitová v šestém gamu druhé sady, kdy za stavu 2:3 díky dobrému servisu odvrátila první brejkbol. Překonání krizového momentu ji nabudilo a hned v dalším gamu si konečným bekhendem došla pro soupeřčin servis.

I když hned poté musela znovu čelit brejkové hrozbě, druhý český bod už z rukou nepustila. Potvrdila ho dalším brejkem. Češky tak mají blízko k tomu, aby porazily Slovensko i ve čtvrtém vzájemném měření sil.

Šafářová zvládla drama v prvním setu

"Dneska jsem hrála velmi dobře, jsem ráda, že se nám podařilo zahájit vítězně," usmívala se Šafářová do kamer České televize po úvodním vítězství nad slovenskou jedničkou. Snad se budu ještě zlepšovat a takhle to bude pokračovat, takže Petra přidá druhý bod," doufá tenistka.

První dvouhra od začátku nabízela solidně zaplněnému, i když ne zcela vyprodanému hledišti Národního tenisového centra v Bratislavě přehlídku krátkých a velmi razantních výměn, při kterých měla navrch podávající hráčka. Brzy tak bylo jasné, že úvodní set může rozhodnout jediný brejk.

Lucie Šafářová se raduje z vítězství nad Danielou HantuchovouFoto ČTK

Šafářová první šanci v sedmém gamu nevyužila. Nechytatelným křížným forhendem si sice připravila hned dvě brejkové možnosti, ale Hantuchová si pomohla třemi esy za sebou.

Jenže za stavu 5:5 domácí jedničku její největší zbraň v zápase zradila. První ze dvou hrozeb ještě odvrátila, ale pak poslala oba servisy do sítě a darovala Šafářové úvodní brejk utkání. Brněnská rodačka vzápětí úvodní sadu bez ztráty fiftýnu doservírovala k vítěznému konci.

Na Slovence se postupem času začal stále víc projevovat herní výpadek z úvodu sezony, způsobený zraněním achilovky. Ve výměnách kupila nevynucené chyby, byla viditelně pomalejší a jen přihlížela, jak ji Šafářová drtí nechytatelnými vítěznými údery především z forhendu.

Druhý set se tak stal nečekaně jasnou záležitostí. Rozjetá Češka sebrala soupeřce hned v třetím gamu podání a totéž zopakovala i o dvě a čtyři hry později.

Exhibici v druhém dějství zakončila Šafářová při prvním mečbolu stylově vítězným forhendem na lajnu a dala tak vzpomenout na čtyři roky starý zápas, kdy výhrou v úvodním duelu rovněž nad Hantuchovou nasměrovala Češky v Bratislavě k triumfu 5:0. Zároveň si nadělila opožděný dárek k pátečním 24. narozeninám.

Slovensko - Česká republika 0:2 po prvním dnu
Hantuchová - Šafářová 5:7, 1:6
Esa:
9:4. Dvojchyby: 2:1. Vítězné míče: 26:35. Využité brejkboly: 0/0 - 4/7. Nevynucené chyby: 28:15. Celkem získané míče: 48:69. Čas: 1:29 hod.

Cibulková - Kvitová 2:6, 3:6
Esa:
0:6. Dvojchyby: 0:2. Vítězné míče: 8:28. Využité brejkboly: 0/2 - 4/6. Nevynucené chyby: 27:30. Celkem získané míče: 43:65. Čas: 1:19 hod.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud