Jan Jaroch
11. listopadu 2023 • 04:50

Kapitánka USA plakala, Pála a spol. ji utěšovali: Měli jsme řadu bitev

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE SEVILLY | A zase to Česko! Druhý rok po sobě škrtl americké naděje v Billie Jean King Cupu výběr kapitána Petra Pály. Letos v Seville to bylo pro kapitánku hvězd a pruhů Kathy Rinaldiovou obzvlášť bolestné. Po sedmi letech v čele americké ženské reprezentace se šestapadesátiletá rodačka z Floridy loučí s funkcí a přenechává místo legendě Lindsay Davenportové.



„Tuhle práci jsem milovala, bude mi tak chybět,“ slzela na tiskové konferenci bývalá semifinalistka Wimbledonu a světová sedmička. „Kathy nebyla jen kapitánka, ale opravdová kamarádka,“ rozplakala se i Američanka Daniel Collinsová a objala po pravici sedící ženu.

Dojemné scény sledoval ze vzdálenosti pár desítek metrů i na tiskovou konferenci připravený český debl Kateřina Siniaková – Barbora Krejčíková stejně jako kapitán Petr Pála.

I Krejčíkovou silný okamžik zasáhl. „Znám ji delší dobu. Ještě když jsem spolupracovala s Janou (Novotnou), tak nás seznámila. Od té doby jsme byly v kontaktu, mám ji ráda, bylo těžké to vidět,“ líčila šampionka Roland Garros, jež se s americkou kapitánkou rovněž vřele objala. „Když se loučila Bára Strýcová, tak jsme to taky prožívaly. Každé loučení je těžké.“

Stejným gestem dal sbohem i kapitán Petr Pála. S Rinaldiovou svedl kapitánskou bitvu celkem čtyřikrát. V jejím prvním roce na lavičce USA prohrály oslabené Češky ve floridském Saddlebrooku 2:3 a Američanky nakonec tehdy ještě Fed Cup vyhrály celý. Pro Rinaldiovou to bylo vrcholné číslo, neboť v příštích letech obvykle končila na silném českém výběru. V roce 2018 ve finále v Praze stejně jako loni ve skupině v Glasgow a nyní znovu. „Potkat se čtyřikrát během tak krátké doby není vůbec málo, když se hraje jednou do roka. Měli jsme spolu řadu bitev,“ zavzpomínal Pála, se šesti tituly nejúspěšnější kapitán dějin Billie Jean King Cupu.

Emotivní chvíli americké kapitánky bral její český protějšek s nadhledem. „Já budu třeba taky brečet, až se budu loučit,“ usmál se. Rinaldiové vysekl poklonu za to, že obratně nasadila do čtyřhry Collinsovou. „Pogratuloval jsem jí a řekl, že bych debl postavil úplně stejně, i když se jim nepovedlo postoupit. Collinsová byla tak rozjetá, že nás klidně mohla porazit sama.“

Už ne tak pochopitelný byl tah s nasazením unavené jedničky Sofie Keninové, jež ve čtvrtek svedla se Švýcarkou Viktorijí Golubicovou tříhodinový maraton. „Doufal jsem, že to udělají a zároveň mě ten tah překvapil. Byla unavená a hrála proti Maky (Vondroušové), kdy víte, že se bude běhat. Stephensová by byla asi dneska nebezpečnější,“ přemýšlel Pála.

Takové věci se už ale odcházejícím dámám neříkají…

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud