Jiří Punčochář
21. listopadu 2012 • 05:00

Obhajoba triumfu v Davis Cupu? Žádné sci-fi, šance tady je!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obě hvězdy letošního triumfálního tažení znovu v sestavě, poměrně schůdný los před sebou. Pohled na rok 2013 není pro český daviscupový tým vůbec nepříjemný. Švýcarsko, Kazachstán, Argentina a Španělsko nebo Srbsko – tak může vypadat příští sezona, a není vůbec vyloučené, že se tenisté Berdych se Štěpánkem za rok touto dobou postaví k obhajobě salátové mísy.



Když tehdejší Československo vyhrálo Davis Cup v roce 1980, někteří odvážně tipovali, že ovládne soutěž a vyhraje ji ještě pětkrát. U současného mužstva se o další „vítězné pětiletce“ mluvit nedá. Ale obhajoba, která se od roku 1972 povedla jen čtyřem zemím? To zase takové sci-fi není.

„Nebude to snadné, ale vyloučené taky ne. Pokud se znovu sejdou všechny potřebné faktory, možné je všechno,“ říká třeba Tomáš Šmíd, jeden z vítězů z doby před 32 lety.

Naději vzbuzují dvě okolnosti, které jsou pro úspěch především nezbytné: ochota dvou nejlepších hráčů reprezentovat a los. První podmínku splnili Tomáš Berdych a Radek Štěpánek během víkendu, kdy naznačili, že hrát plánují dál, to druhé je známé rovněž.

„Los jsme letos měli dost těžký, ale nahrála nám i sportovní stránka, že občas chyběl soupeřům první hráč,“ připomněl kapitán Jaroslav Navrátil, že Srbové hráli bez Djokoviče, Argentinci třetí den bez Del Potra a Španělé bez Nadala.

Jaké šance mají čeští tenisté v novém ročníku Davisova poháru?Foto sport

Start do příštího roku může hodně ovlivnit rozhodnutí Rogera Federera, zda nastoupí za Švýcarsko. Hraje se hned následující týden po Australian Open.

Jeden z nejlepších hráčů světa Davis Cup obvykle vynechává a bude záležet především na jeho výsledcích v Melbourne, zda přiletí posílit svůj tým v odvetě za prohranou baráž v roce 2007. V ní celá cesta českých tenistů za vítězstvím začala.

Duben a září, tedy čtvrtfinále a semifinále, vypadají taky nadějně.

„Kazachstán nebo Rakousko pro 2. kolo nejsou špatní soupeři, Argentinu bychom případně měli doma. Takže to na první pohled vypadá příjemně,“ hodnotil los Navrátil.

Španělsko, Srbsko, Američany nebo nebezpečné Kanaďany mohou Češi sledovat ve druhé polovině pavouka. Na jednoho z těchto silných týmů by narazili až v případě postupu do finále.

Španělé se zúčastnili s českým týmem v noci z neděle na pondělí závěrečného banketu a už tam prý přislíbili, že se v příštím roce pokusí porážku vrátit.

Kapitán Navrátil, který je u týmu od roku 2006 a má bilanci 13:5, věří, že se tým sejde opět v plné síle.

„Všichni víme, že bez jednoho z nich (Štěpánka s Berdychem) se nedá uspět,“ řekl Navrátil. „Nebudu předbíhat, ještě jsme o tom nemluvili. Až se vrátí z dovolené, tak to probereme, ale není důvod nepokračovat,“ dodal.

Jak by se hrálo ČESKO

Doma: Argentina, Izrael, Belgie, Chorvatsko.
Venku: Rakousko, Kazachstán, Francie, Německo, USA, Brazílie, Srbsko, Itálie, Španělsko, Kanada.

Miroslav Černošek (třetí zprava) není spokojen s odměnou za vítězství v Davisově poháru, jinak ale českou daviscupovou euforii nic nebrzdí
Miroslav Černošek (třetí zprava) není spokojen s odměnou za vítězství v Davisově poháru, jinak ale českou daviscupovou euforii nic nebrzdí

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud