5. července 2016 • 16:30

Bez jedničky. Berdych Čechům ve čtvrtfinále Davis Cupu nepomůže

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští tenisté zřejmě nastoupí ve čtvrtfinále Davisova poháru proti Francii bez Tomáše Berdycha. Kapitán Jaroslav Navrátil na zápas nominoval Jiřího Veselého, Lukáše Rosola, Adama Pavláska a Radka Štěpánka. Berdych dnes po postupu do čtvrtfinále Wimbledonu přes Jiřího Veselého uvedl, že svou účast v utkání s Francií bude řešit, až pro něj londýnský grandslam skončí.



Berdych dnes po postupu do čtvrtfinále Wimbledonu přes Veselého uvedl, že svou účast v utkání s Francií bude řešit, až pro něj londýnský grandslam skončí. V úvodním letošním kole Davis Cupu v Německu nechyběl.

"Pro jeho neúčast v Třinci mám absolutní pochopení. I tak tam jedeme s týmem, jehož řada hráčů má výbornou formu," uvedl kapitán Navrátil. "Tomáš má výborně rozehraný Wimbledon a všichni mu přejeme, aby došel co nejdál. Letošní olympijská sezona je mimořádně náročná, a tak respektuji jeho právo i nárok rozhodnout se podle dalšího vývoje v Londýně."

Při absenci devátého hráče světového žebříčku by plnil roli české jedničky právě Veselý. Dvaadvacetiletému hráči patří v žebříčku ATP 64. místo, v novém vydání se ale posune do elitní padesátky. "Hraje ve vynikající formě, což potvrdil ve Wimbledonu, a do Třince pojede po životním turnaji," řekl Navrátil.

Třicetiletý Rosol je v pořadí ATP na 73. příčce, jednadvacetiletý Pavlásek figuruje na 117. místě. Tým doplňuje ostřílený Štěpánek, sedmatřicetiletý veterán je v pořadí dvouhry na 121. místě a ve čtyřhře je v žebříčku jednatřicátý.

"Rosol už je zkušený daviscupový hráč, což ukázal v Německu, a Štěpánek nesčetněkrát v minulosti. Radek se dostal do skvělé kondice a herní pohody, což předvádí ve čtyřhře," řekl Navrátil. Solidně podle jeho slov hraje i Pavlásek. Jako pátý hráč pojede do Třince devatenáctiletý Zdeněk Kolář. "Měl by být jedním z následovníků úspěšné generace. A kde jinde by měl nasát atmosféru a podívat se do týmu, než doma ve čtvrtfinále proti silné Francii," řekl kapitán.

Z francouzské sestavy, která zařídila v 1. kole postup přes Kanadu, se představí pouze dvanáctý hráč žebříčku ATP Tsonga. Jednatřicetiletého čtvrtfinalistu Wimbledonu doplní světová třicítka Lucas Pouille, jenž v Londýně překvapivě rovněž prošel mezi osm nejlepších. Dvaadvacetiletý hráč se o postup do semifinále Wimbledonu utká s Berdychem.

Pro čtyřhru Noah počítá se zkušenými deblisty Mahutem a Herbertem, kterým v žebříčku patří druhé a třetí místo. Společně letos získali čtyři tituly na okruhu ATP.

"Nominace Francie je pro mě překvapením, i když do sestavy jistě promluvila zranění," řekl Navrátil. "I když bude o mnoho slabší, než to ještě před týdnem vypadalo, stále nás čeká hodně silný soupeř v čele s vynikajícím Tsongou," dodal.

Čtvrtfinále mezi českými tenisty a Francií se 15. až 17. července uskuteční v hokejové Werk Areně v Třinci. Češi zkusí soupeři v 16. vzájemném duelu v soutěži oplatit porážku z posledního utkání v semifinále na Roland Garros v září 2014. Celkovou bilanci vede Francie 8:7.

Djokovič vynechá, Murray Britům ve čtvrtfinále pomůže

Světová jednička Novak Djokovič vynechá čtvrtfinále Davisova poháru, které se bude hrát za deset dnů. Srbští tenisté v oslabené sestavě by naopak měli čelit doma v Bělehradu obhájcům trofeje Britům i s Andym Murraym. Druhý hráč žebříčku je v dnešní nominaci.

Djokovič po sobotním překvapivém konci ve Wimbledonu oznámil, že potřebuje pauzu, a přiznal, že není ani stoprocentně zdravotně fit. Ve 3. kole prohrál se Samem Querreym z USA a přišel o šanci vyhrát pátý grandslam v řadě. Omluvil se proto i z daviscupového utkání.

Naopak Murray povede loňské šampiony za postupem do semifinále, v nominaci jsou také jeho bratr Jamie, Kyle Edmund, Dan Evans a Dominic Inglot. "Řekl, že je (Andy) připravený a pojede. Znovu tak prokázal velké odhodlání bojovat za svou zemi," řekl britský kapitán Leon Smith.

Murray je ve Wimbledonu stále ve hře o svůj druhý titul, ve středu ho čeká čtvrtfinále s Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou. Davis Cup se bude hrát týden po skončení londýnského grandslamu od 15. do 17. července. V jiném čtvrtfinále čeští tenisté přivítají v Třinci Francii.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud